Sport

2011.04.26. 09:28

Afrikai kalandok: kenyai futókkal edzett két szentgotthárdi sportoló

Nem mindennapi élménnyel gazdagodott a VOSSEN-Szentgotthárd futószakosztályának két tagja, Woki Zoltán és Kiss Katalin, miközben egy hetet töltöttek el abban a kenyai sportközpontban, ahol neves futókkal lehet közösen edzőtáborozni.

Horváth Erika

Négy évvel ezelőtt került kapcsolatba egymással az ausztriai Fürstenfeld és a kenyai Bushtrekkers sportklub, amiből aztán kikerekedett egy osztrák projekt, a run2gether. Mind Ausztriában, mind Kenyában építettek egy-egy sportközpontot, ahol neves kenyai futókkal lehet közös edzőtáborban részt venni. Kenyai futók csoportosan érkeznek Ausztriába. Loipersdorfban van a bázisuk, ott készülnek, közben számos osztrák utcai futóversenyen vesznek részt, de más európai országokban is rajthoz állnak. (A run2gether futói közül a legjobbak 61 perc alatt teljesítik a félmaratoni, 2 óra 11 perc alatt a maratoni és 28 perc 14 másodperc alatt a 10 000 méteres távot.)

- A kenyai sportközpont Nairobitól 80 kilométerre van, 2400 m magaslaton, csodálatos hegyvidéki környezetben - mesélte Woki Zoltán, aki Kiss Katalinnal együtt, miután klubjuk, a VOSSEN-Szentgotthárd jó kapcsolatba került a run2gother futóklub vezetőivel, benevezett egy egyhetes edzőtáborozásra. - Itt általában 30 kenyai futó edz keményen a dimbes-dombos terepen Peter Mathu Titi irányításával. Több mint két évtizede ő a világhírű kenyai közép- és hosszútávfutó válogatott edzője. (A 2008-as pekingi olimpián öt futótávon avattak kenyai olimpiai bajnokot, és ennyit várnak a 2012-es londoni olimpián is.)

Az Európából érkező, a futás iránt érdeklődő és azt aktívan űző vendégek edzésprogramjait az egyéni képességekhez illesztik, de készségesek az egyéb programok szervezésében is. Természetesen mindennek anyagi vonzata is van, de szerényebb igények esetén nem kerül sokkal többe, mint egy nyaralás a horvát vagy az olasz tengerparton.

- Voltak közös futóedzéseink a sportközpontban készülő kenyai futókkal, természetesen a számunkra csökkentett terheléssel - idézte fel a nagy élményt Woki Zoltán. - Eközben sok hasznosat is tanultunk a játékos bemelegítés, az iramfutások, a dombfutás és levezetés területén. Volt, hogy reggel és délután is edzettünk, néha csak egy kenyai futott velünk az előre megbeszélt program szerint. Többször számos kisgyerek is csatlakozott hozzánk, ők is futottak velünk hosszabb-rövidebb szakaszokon. A sportélmény mellett persze a csodálatos tájak, növény- és állatvilág is örök emlék marad. Négy nemzeti parkban is voltunk szafarin, beletekinthettünk a kenyai hétköznapokba, még egy általános iskolába is ellátogattunk. Az edzővel és számos kenyai futóval alakult ki baráti kapcsolat közöttünk, azóta is tartjuk a kapcsolatot e-mailen. Már az Ausztriában lévőkkel is találkoztunk, velük küldtünk az iskola részére ceruzákat, tollakat, radírokat, filctollakat, stb., mivel a nagy szegénység miatt nekik még ez is gondot jelent.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!