Sport

2011.04.22. 14:08

Zúzd össze a másikét: tojáskocogtató Európa-bajnokság Magyarországon

Idén is megrendezik a tojáskocogtató Európa-bajnokságot Deszken a húsvéti ünnepek alatt.

MTI

A Csongrád megyei településre az ország több pontjáról és a határon túlról mintegy ötven nevezőt várnak. A szervezők egyike, Briczán Krisztifor az MTI-nek elmondta, hogy a második alkalommal meghirdetett küzdelem vasárnap délután fél egykor kezdődik a deszki szerb templom kertjében.

A deszki Bánát Egyesület tagjai a tojáskocogtatás régi húsvéti hagyományát tartják életben, amelyet korábban csak szűk családi körben játszottak a Deszken élő szerbek.

A játék lényege, hogy a festett tojásokat marékba szorítva, keskenyebb végüknél összekocogtatva el kell törni az ellenfél tojását.


A játék addig tart, amíg végül csak egy ép tojás marad. A küzdelem során a tojás másik felét is töréspróbára lehet "fogni": aki egyik felét sem töri össze, az abszolút nyertes lesz.

Idén a játék két másik formáját is kipróbálják. Az egyikben pénzérmével célba dobva kell az ellenfél tojását feltörni, a másikban lejtőről kell rágurítani a tojásokat a többiekére - akié sértetlen marad, felállhat a dobogó első helyére.

A bajnokságra bárki nevezhet. Minden játékosnak három főtt, festett tyúktojással kell érkeznie, amelyet a helyszínen, a játék előtt a pap megszentel. A verseny egyetlen szabálya, hogy csak főtt tyúktojás lehet a sporteszköz: a győztesnek a nyertes tojást fel kell törnie, és a felét megennie, hogy bebizonyítsa, semmi turpisság nem volt a játékban.

A bajnokság Szerbiában nagy hagyományra tekint vissza. A tyúkokat sokan mésszel etetik, hogy keményebb tojáshéjjal rendelkezzen a végtermék. Tudományosan válogatják meg a legkitűnőbb darabokat, és van, aki még meg is röntgenezi kedvencét, hogy kiderüljön, hol helyezkedik el benne a buborék. Emellett számos praktika van még a szervezők szerint, hiszen a főzés módja és ideje is állítólag meghatározó lehet

A verseny mellett a legszebb festett tojás is díjat kap majd, a bajnokság közben birkasütés, szerb ételek várják az éhes vendégeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!