Sport

2012.01.25. 22:45

Beszélgetés Novák Előddel múltról, jelenről és jövőről

Hajósi Miklós Novák Előddel, az RTE Liga elnökével készített interjút.

Vas Népe

Milyen indíttatásból alakult az RTE?

Novák Előd: Hobbi és szabadidő sport volt. A kispénzű emberkékre gondolva hogy ők is érezzék, van egy átfogó egyesület ahol szabadon versenyezhetnek.

Kezdetekben hány fővel és milyen autókkal csapattak a sporttársak?

Novák Előd: A Kommunista országokból való autókkal csapattak főleg.

Mi a hosszú élet titka? Mármint az RTE életében?

Novák Előd: Családias légkör, ami minket körbe vesz. Ahogy dolgozunk, s ahogy felfogjuk az egészet. Mi a versenyzőkért és a versenyző társadalomért vagyunk. Mi ő értük tesszük a dolgunkat és nem ők vannak értünk.

Milyen pályákon versenyeztek anno?

Novák Előd: Csak murvás futamok voltak, Mezőtúr és környékén történek az első megmozdulások.

Milyen gumikkal mentek régen a sporttársak?

Novák Előd: Amit a garázsban, műhelyben találtak. Az Y mintás Stomil futott aszfalton, vízen, murván, és akinek ilyen gumija volt, azt nagy királynak tartották.

Meddig mehet az RTE versenyszervezés a jelenlegi felállásban?

Novák Előd: Szerintem nem sokáig. Én úgy érzem, hogy évről évre nyomást gyakorolnak ránk. Nem csak az RTE rendezőire, hanem magára a Rali Túra vezetőségére is.

A biztonság tekintetében milyen változásokra lehet számítani? Pl. szigorúbb gépátvétel, néző pontok kialakítása, nézők kordonnal való védelme, kevesebb lassító?

Novák Előd: Én úgy érzem, hogy eddig minden versenyen megpróbáltunk odafigyelni a kellő biztonságra. A versenyt a rendezők felügyelik egy biztonsági terv alapján. A gépátvételt komoly és kellő odafigyeléssel bonyolítják le. Sajnos a versenyzők nem veszik kellően komolyan, hisz az előző versenyen felderített hibát nem javítják ki. Pl. kartergáz kivezető csonk (Lada) van csak, és nem csővel tartályban végződik, hogy ne egyből a szabad levegőbe jusson a motornak ez a mellékterméke. A nézői pontok kialakítása, nézők kordonnal való védelme eddig is megvalósult. Az eddigi megszokott pályák nem minden esetben igényelnek nagyobb létszámú pályabírót. Amennyiben sláger szakaszok lesznek, igyekszünk több pályabírót mozgósítani. A kevesebb lassítóról Buna Zolival egyetemben már tavaly megpróbáltunk, kilincselni Mészáros Ivánnál, a RTE elnökénél. Ennek eredményeként volt olyan szakasz ahol kivettünk lassítót, de volt olyan is, ahol beraktunk. Próbáljuk versenyző barátiabbá tenni a pályát. Tervezzük külföldi mintára, szalmabála vagy 50 literes hordó - vízzel félig megtöltve – alkalmazását, legyen az lassító vagy terelő elem. Azt, hogy ebből melyik lesz megvalósítva és mikorra, most még nem tudom megmondani. Személy szerint a teherautó gumit javaslom, amit ebben az évben is használunk. Mivel tapasztalataink alapján, ha a balos vagy jobbos ívek személyautó gumikkal vannak kirakva, akkor azon bizony sokszor átmennek a versenyzők. 

Van-e lehetőség kisebb személyautó gumik alkalmazására a kamion gumik helyett, amik sajna milliós károkat tudnak okozni egy rossz féktáv miatt?

Novák Előd: Azért van a lassító kihelyezve, hogy általa időben csökkentse az átlagsebességet a versenyző. A jól felírt itiner alapján tudni kell, hogy hol van a lassító és ne romboljon bele senki.

 

 

A korábbi évekhez képest van-e változás a 2012-es követelményrendszerben?

Novák Előd: Lesz egy új kategória. A változások, mindig megjelennek az rte.hu oldalon és különböző honlapokon, közlemény formájában.

Mi az RTE hosszú távú terve, a Magyar Rally világában?

Novák Előd: Mint eddig volt. Előre nézve, a versenykőkért tenni a dolgunkat. Egy nagy család az RTE, mindig is az lesz. Úgy gondolom, hogy nem kell külső szervezetek hatására változtatnunk az eddigi mentalitásunkon.

Mit jelent az utánpótlás fogalma RTE szinten?

Novák Előd: Eddig én úgy tudtam, hogy mi vagyunk az utánpótlása a Rally1-nek. Tavalyi évben viszont azt hallottam, hogy nem az RTE az utánpótlás, hanem a Rally2. Egyszer megkérnek bennünket, egyszer meg nem, hogy foglalkozzuk az utánpótlás nevelésével. A tény az, hogy az elmúlt években jó néhány pilóta került tőlünk felsőbb osztályokba.

Ki vagy kik ismerik el az RTE-t, mint utánpótlás nevelő egyesületet?

Novák Előd: Nem tudok rá választ adni. Egyszer kellünk, egyszer nem. A saját versenyzőink ismerik el az egyesületet, ami nagyon jó érzés és szerintem mindig is mellettünk fognak állni.

Lehet-e közösen versenyezni az ORB-vel úgy, hogy mind a két szervezetnek jó legyen?

Novák Előd: Persze hogy lehetne. Örülök, hogy megkérdezted. A közösen rendezett versenyeket mindig megpróbáljuk koordinálni, finomítani. Az elmúlt években Lakatos Robi, Markó Tibi megmozgatott mindent, hogy jók legyenek a közös futamok. Megpróbálják Tibiék is versenyző szemmel nézni azokat a versenyeket, amiket rendeznek. Nem biztos, hogy ez elég. Ha távlati tervekben gondolkodunk, akkor az elmúlt évek tapasztalataiból, kudarcaiból lehetne meríteni. Ne legyen minden évben kérdés, hogy lesz-e közös verseny. Jó érzés a Dobó téren megjelenni több ezer ember előtt. A szponzoroknak is jó, ha ennyi ember látogatja a versenyeket. Igyekszünk jobban odafigyelni a közös rendezésekre. Hiszen mindenkinek érdeke a jó verseny.

Van-e lehetőség a rajtban és a célban elhelyezni mobil wc-t? Hiszen nem egy nők elől elzárt tevékenységről beszélünk. Vannak női pilótáink, navigátoraink, sportbíróink.

Novák Előd: Van lehetőség, sajnos anyagi kérdés. Hogy ha egy kicsit jobban odafigyelnénk egymásra, a hölgyekre is, akkor ez nem lenne kérdés. Én ígérem, hogy igyekszek megtenni mindent a túrában. Annak is örülök, hogy egyre több női versenyzőnk és navigátorunk van.

A közeljövőben várható-e nemzetközi RTE-vel közös verseny? Pl. Mitropa Rally, ADAC Rally, Szlovák vagy Cseh Rally?

Novák Előd: Nem biztos, hogy mi fel vagyunk nőve egy közös nemzetközi versenyhez. Vannak jó pályáink, vannak terveink, ötleteink, de egyenlőre nem szeretnék ez ügyben nyilatkozni.

Kinek köszönhető, hogy bejött az N-es abszolút értékelés?

Novák Előd: Elsődlegesen Ivánnak köszönhető, de tagadhatatlan, hogy Buna Zolival nagy szerepet játszottunk benne.

Versenyzők közül kikre a legbüszkébb Iván?

Novák Előd: Mindenkire büszke, sorolhatnánk neveket, ifj. Érdi Tibi, Niesz Feri, Lovász Pali, Nagy Matyi. Az utolsó Trabantostól, a legelső Mitsubishi-ig mindenkit ide írhatnánk. Akiket az előbb nevesítettem a Rali Túrából kerültek ki sokadmagukkal, és máig sikereik vannak fentebbi osztályokban illetve külföldön is.

Kedves Előd mikor és hogyan, milyen indíttatásból csatlakozott a Rali Túrához?

Novák Előd: Magához a túrához, amikor elkezdtem versenyezni akkor csatlakoztam 1996.-ban. 2003-tól van Rally1-es licencem. Visszahúzott a szívem a túrhoz. Ivánnal többször beszélgettem, hogy miként tudnék tevékenykedni a túrában és ezzel erősíteni az RTE-t. Versenyzői Liga elnök illetve versenyzői összekötőként igyekszem a csapatokat kiszolgálni illetve a nézők felé is teljesíteni.

2012-őt írunk, és úgy néz ki, hogy lesz folytatása a családi sikersorozatnak. Ki vagy kik kitartásának köszönhető, hogy az idén is megrendezésre kerül nyolc futammal az RTE sorozat?

Novák Előd: Először is a versenyzők kitartásának köszönhetjük a sorozat fenn állását. Sokan tizen éve nálunk indulnak és töltik velünk a hétvégéket. A versenyzők nélkül nem lenne az RTE RTE. Iván, Zoli és én illetve sorolhatnék neveket, akik sokat tettek a Rali Túra Egyesületért. Iván kitartóan, makacsul évről, évre biztosítja a sorozat családiasságát, összetartását a gépátvételtől a díjkiosztóig.

Kikből áll jelenleg a Rali túra vezetősége?

Novák Előd: Mészáros Iván az RTE elnöke, Buna Zoltán Versenyigazgató, Novák Előd Versenyzői Liga elnöke és Versenyzői összekötő.

Számíthatunk-e idén is ORB, R2, Historic és más Licenccel rendelkező versenyzők részvételére?

Novák Előd: Igen számíthatunk. Én nagyon szeretném, hogy úgy, mint tavaly az idén is eljönnének hozzánk. 2012-ben is jó lenne, ha többen lennénk. Amennyiben nincs kellő támogatás fentebbi osztályokban a versenyzőknek mi szeretettel várjuk őket. Tavaly Lengyelországból is volt versenyző párosunk.

Négy éve járok RTE futamokra, és meglátásom illetve szurkolói vélemények szerint országos népszerűségnek örvend a sorozat! Várható-e az idén is, a 100 -120 induló?

Novák Előd: Igen, de szerintem egy kicsivel nő is a mezőny létszáma.

Nemzetközi futamok versenyzőit láthatjuk-e az idén a Túrában?

Novák Előd: Nem tudom, mi szeretnénk. Az „M” csoportban bárki indulhat, akinek van odaszóló vagy való licence

A közös versenyek az ORB mezőnyével kiknek jók, a nézőnek, az ORB-nek, vagy az RTE-nek?

Novák Előd: Ez így együttesen igaz. A nézőnek, hiszen rengeteg versenyző indul különböző kategóriában. És előny az ORB-nek és a RTE-nek, hogy több a néző.

Van-e lehetőség minden RTE futam előtt a gépátvétel után egy Rajtdobogós vagy rajt kapus ceremóniára?

Novák Előd: Mi is szeretnénk, ha lenne ilyen ceremónia. A helyszínek adva lennének, de ez a rendezőn múlik.

A futamok véget érnek 17.00 körül. Van-e lehetőség arra, hogy a díjkiosztó ünnepség ne nyúljon éjszakába?

Novák Előd: Igen, ezen dolgozunk. Érdekünk, hogy a versenyzői megelégedettség minden formában működjön, ne csak az éles verseny közben.

Kedves Előd, te hogyan látod a múltat a jelent és a jövőt?

Novák Előd: Vannak nehézségek, lesznek is. Úgy érzem, azért vagyunk, hogy ezeket leküzdjük, megoldjuk. Remélem örök igazság, hogy RTE volt, van és lesz!

Folytatása következik...

Hajósi Miklós

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!