Sport

2012.06.26. 09:03

Pars és Kővágó éremesélyes az atlétikai Eb-n

Budapest - Két érem megszerzése, mellette akár nyolc döntős szereplés és olimpiai szintteljesítés - ezek a 21 tagú magyar csapat céljai a szerdán Helsinkiben kezdődő atlétikai Európa-bajnokságon.

MTI

Dornbach Ildikó, a magyar csapat szakmai igazgatója az MTI-nek elmondta, a diszkoszvető Kővágó Zoltán és a kalapácsvető Pars Krisztián nem az Eb-re "élezi a formát", de kétségkívül dobogóesélyesek. Pars a nevezési lista élén áll 82,28 méteres eredményével - ennél idén csak a pekingi olimpia után doppingvétség miatt eltiltott fehérorosz IvanTyihon dobott nagyobbat (82,81 m). Az Eb-n indulók közül mindössze egy másik fehérorosz, Pavel Krivitszkij (80,25 m) került 80 méter fölé.
   
Kővágónál (68,21 m) is csak ketten rendelkeznek jobb idei eredménnyel az Eb-résztvevők közül: a német Robert Harting (70,66 m) és a brit Lawrence Okoye (68,24 m). Az athéni olimpiai ezüstérmes magyar dobó idén nagyszerűen szerepelt a Gyémánt Ligában, a sorozat New York-i állomását megnyerte.
   
A szakmai igazgató szerint rajtuk kívül akár nyolcan is döntőbe juthatnak a magyarok közül, bár, már az olimpiára hangolva, rendkívül erős mezőny gyűlt össze a finn fővárosban. Különösen igaz ez a férfi 110 m gátra, ahol két magyar futó, a 2010-ben Eb-bronzérmes Kiss Dániel és a szintén ötkarikás szintes Baji Balázs is indul.
   
"Kiss Dani esetében az is csoda, hogy egyáltalán itt van. Tavaly augusztusban műtötték, s januárig járni is alig tudott. A vártnál gyorsabb felépülés eszméletlen elszántságának köszönhető. Ki van éhezve a versenyekre, de az a fontos, hogy egészségesen teljesítse az Eb-t. A jó formában lévő Baji első éves felnőtt, ha a két évvel ezelőtti mezőny lenne itt, azt mondanám, döntőt futhat, de ilyen erős európai gátas mezőnyt, mint a mostani, még nem láttam." - mondta a szakmai igazgató, jelezve, hogy Baji (13.51 mp) csak a 15., Kiss (13.53 mp) a 16. a nevezési listán.
   
Az olimpiai részvételt illetően Papp Krisztinának 10 ezer méteren kell megpróbálnia szintet futnia (B szint: 32:10.00 p), mivel erősebb számában, 5000 méteren nem fogadták el nevezését. A kalapácsvető Németh Kristófnak csak B szintje van, ez jelenleg nem jelent ötkarikás részvételt, ezért A szintet (78 m) kell dobnia Londonért. 

   
A magyar Eb-csapat:
   
férfiak:
Deák Nagy Marcell (400 m, 4x400 m), Szemeti Péter (800 m), Kiss Dániel (110 m gát), Baji Balázs (110 m gát), Koroknai Tibor (400 m gát), Harsányi Olivér (magasugrás), Kürthy Lajos (súlylökés), Kővágó Zoltán (diszkoszvetés), Pars Krisztián (kalapácsvetés), Németh Kristóf (kalapácsvetés), Kása Tibor (4x400 m), Kovács Zoltán (4x400 m), Bartha Dávid (4x400 m), Lukács Máté (4x400 m)
       
nők:
Kaptur Éva (200 m), Papp Krisztina (10 000 m), Márton Anita (súlylökés), Orbán Éva (kalapácsvetés), Juhász Vanda (gerelyhajítás), Nagy Xénia (gerelyhajítás), Farkas Györgyi (hétpróba)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!