Sport

2012.07.15. 21:02

Darvas Gábor az U16-os válogatottnál

Szombathely - Az Aligátor Vízilabda Utánpótlás Sportegyesület erőnléti edzője, Darvas Gábor az U16-os válogatott felkészülését is segíti.

Vastag Nándor

A szombathelyi Darvas Gábor a TF-en testnevelői diplomát szerzett, de szakedző és edzői végzettsége is van, utóbbi teniszben, úszásban és atlétikában. Az AVUS „motorja”, Juhász Tibor – akivel régi ismerősök – három éve kérte fel, hogy legyen a vasi pólósok erőnléti edzője, de korábban még nem dolgozott hasonló pozícióban. Az első két szezonban Kis István vezetőedzővel működött együtt, tavaly nyár óta Godova Gábor segítője. Az egyesületben folytatott erőnléti munka annyira sikeres lett, hogy a gyakorlatairól film is készült. A videót márciusban elküldték a Magyar Vízilabda Szövetségnek, ahol az utánpótlás-válogatottak szövetségi kapitánya, Horkai György felfigyelt a trénerre, a már az U16-os együttesnél dolgozó Kis István pedig fel is kérte segítőjének. A 2013-as máltai Eb-re készülő válogatottnak júniusban Hódmezővásárhelyen már tartott is edzést az 50 éves Darvas Gábor. A film sikerét jelzi, hogy közben eljutott a Magyar Kajak-Kenu Szövetségbe is, ugyanis a magyar férfi vízilabda-válogatott erőnléti edzője az olimpiai bronzérmes kenus, Zala György.

– A film 50–60 perces hoszszúságú edzésprogramokat tartalmaz – mondta Darvas Gábor. – Ez egy olyan kondicionáló program, ami tornából, ökölvívó gyakorlatokból és mozgásos elemekből áll össze. Az úszás már nem elég a megfelelő erőnlét kialakításához, más izomcsoportokat is meg kell mozgatni, valamint a légzést és a keringést is fejleszteni kell. A programot magam találtam ki, elsősorban a TF-en tanultakra, valamint az iskolai oktatásban eltöltött négy év tapasztalataira alapozva. Ezzel egy éven belül olyan állóképesség szerezhető, ami semmi máshoz nem hasonlítható. Sajnos probléma, hogy az utánpótlásban alig van erőnléti edző, pedig nagy szükség lenne rá. Úgymond úttörők vagyunk itt Szombathelyen, ezért is örültem a felkérésnek, ami nemcsak a saját, hanem a szombathelyi egyesületben zajló munka elismerése is.

Darvas Gábor elmondta, a válogatott edzőtáborába havonta egyszer utazik. Bemutatja az új gyakorlatokat, majd az instrukciói alapján folytatják tovább az erőnléti munkát a következő találkozásig. Azt pedig óriási megtiszteltetésnek tartja, hogy olyan nagy tudású szakemberekkel dolgozhat együtt, mint Kis és Horkai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!