Sport

2012.08.03. 14:28

Olimpia 2012: Pars döntőbe jutott kalapácsvetésben

London - Pars Krisztián 79,37 méteres eredménnyel jutott a férfi kalapácsvetés vasárnapi döntőjébe - ez volt a 41 fős mezőny legjobb eredménye. A másik nagy esélyest, a fehérorosz Ivan Tyihont nem engedte indulni a NOB.

Horváth Erika

A férfi kalapácsvetés selejtezőjének legnagyobb meglepetését az jelentette, hogy a verseny egyik nagy esélyese, a fehérorosz Ivan Tyihon neve csütörtök estéről péntek reggelre eltűnt a rajtlistáról. Az A-csoport versenye alatt kiderült, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság kérte a Nemzetközi Atlétikai Szövetséget (IAAF), hogy Tyihont törölje a névsorból. (A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 2009-ben alulmaradt a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) előtt a belorusz kalapácsvetővel kapcsolatos perben, bár bebizonyosodott, hogy a pekingi olimpián adott mintája pozitív volt, a CAS eljárásási hiba miatt megsemmisítte a NOB döntését, és a sportoló megtarthatta a bronzérmét.) Úgy tűnik, a NOB revansot vett; újravizsgálták a 36 éves kalapácsvetőnek a 2004-athéni olimpián (ott ezüstérmes lett) és a 2005-ös világbajnokságon (aranyérmet nyert) levett mintáját, s abban doppingszer nyomaira bukkantak.

Ami a versenyben maradt 20 A-csoportbeli teljesítményét illeti: itt lépett dobókörbe 2004 olimpiai bajnoka, a tavalyi világbajnokságot Pars Krisztián előtt hat centiméteres előnnyel (81,24) megnyerő Murofusi is. A japán csak a második sorozatban dobta meg a döntőbe kvalifikáló 78 méteres selejtezőszintet, de láthatóan szinte lendületmentes kísérlettel (78,48). A csoport második helyén az olimpiai bajnoki címvédő szlovén Primoz Kozmus zárt (78,12) ő is második kísérletével, és Murofusihoz hasonlóan idei legjobbjával.

De sokkal jobban vártuk a B-csoport küzdelmét, amely az előzetesen kalkulált 13.45 helyett nagyon megvárakoztatva a melegítő versenyzőket egy órával később kezdődött el. Pars Krisztián három érvénytelen és négy feledhető dobás után kilencedikként lépett dobókörbe. Feszülten, hogy meg tudja-e oldani azt a feladatot, hogy a lehető legkevesebb energiafelhasználással, nem túl nagyot dobva teljesítse a 78 méteres szintet. Túlzottan visszafogta magát, de a 77,11-dal is toronymagasan vezetett a csoportban, s az A-sokat is figyelembe véve az ötödik helyre sorolt be. Bár szinte biztos volt, hogy ez döntőt érő eredmény, edzőjével, Németh Zsolttal úgy döntöttek, hogy a második sorozatban is folytatja. Nos, itt már a feszültségmentes Krisztiánt láthattuk. Lazán, könnyedén dobott 79,37 métert elégedetten öltözhetett, s már a vasárnapi finálé körül foroghattak a gondolatai.

- A nagy csúszás miatt kétszer kellett bemelegíteni, és ez bizony fárasztó volt, s rányomta a bélyegét az első dobásomra. Viszont így az első sorozatban vizes, a másodikban száraz körből is dobhattam. Minden rendben a körrel is, várom a finálét - mondta a selejtező után a Vasnépének a vasi klasszis.

A kalapácsvetés vasárnap 21.20-kor kezdődő döntőjébe az alábbi versenyzők szerepelnek (a dobások sorrendjében): Lukas Melich (cseh), Valerij Szviatoha (fehérorosz), Olekszij Szokirszkij (ukrán), Kibwe Jonhson (amerikai), Alexander Smith (brit), Dilsod Nazarov (tadzsik), Primoz Kozmus (szlovén), PARS KRISZTIÁN, Kodzsi Murofusi (japán), Kirill Ikonnyikov (orosz), Nicola Vizzoni (olasz), Szymon Ziolkowski (lengyel).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!