Sport

2013.01.06. 18:36

Patonay Imre újra az MKOSZ kötelékében

Szombathely - Tavaly májustól a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének utánpótlás programjában vállalt szerepet Patonay Imre – feladatköre januártól bővült.

Horváth Erika

A körmendi kosárlabdázás ikonja, a Rába-parti csoda kulcsfigurája, Patonay Imre négy évtized után, 2007-ben vált meg anyaegyesületétől. A kosárlabdától viszont a kényszerű távozás után sem szakadt el, 2008- tól a ZTE-nél volt szaktanácsadó, 2012 őszétől pedig a Sopronnál. A szakember 1989 és 1992 között a magyar ifjúsági, majd 1992-től 1996-ig a felnőtt válogatottat irányította, azóta azonban nem kapott-vállalt szerepet a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségében (MKOSZ).

Patonay Imre tizenhat év után kapott-vállalt újra – testhezálló – szerepet az országos szövetségben. Fotó: Szendi Péter

– Tavaly májusban kaptam a felkérést a szövetségtől, hogy segítsek a 15–22 éves tehetségek felkutatásában; ők alkotják a három korosztályos (U20, U18, U16) válogatottat. Az U20-asoknál sok magas fiú játszik, de fiatalabbaknál sajnos nagyon kevés a két méter feletti játékos; az U18-ban a körmendi Golomán Gyurin kívül még kettő, az U16-ban a falcós Zrínyi Viktoron kívül egy játékost tudok említeni. A szakmai munkába is igyekeztem bekapcsolódni, végignéztem a korosztályos döntőket, folyamatosan járom az NB I-es meccseket, az edzőtáborokban egyeztetünk az edzőkkel. Azt gondolom, az lenne az igazi, ha az U20-as válogatott bekapcsolódhatna az NB I/B-s bajnokságba, ahogy 22 évvel ezelőtt a Pilárra keresztelt csapat. Abból nőttek ki Gulyás Robiék, nyolc év múlva ők alkották a felnőtt válogatottat – mondta Patonay Imre. – Januártól kiegészült a feladatköröm – folytatta az új hírrel. – A szakmai utánpótlás bizottság tagjaként mentora lettem Nyugat-Dunántúl kiemelt klubjainak. A Győr, a Körmend, a Sopron, a Szombathely és a Zalaegerszeg utánpótlás segítése a feladatom, de azt is ellenőrzöm, hogy a sportágba áramlott nem kevés TAO-s pénz jó gazdákhoz került-e. Nem túl nehéz a dolgom, hiszen nagyon jó szakemberek a partnerek. Körmenden Érsek István, Sopronban Csátaljai Gábor, Egerszegen Völgyi Péter és Kis Attila, Győrben Pankár Tiborék nagyszerű munkát végeznek. Kiemelném Szombathelyen Váradiékat, akik fanatikusok; Szarka Ildi az U16-os válogatottnál segítő, Attila pedig az U20-as válogatott szakvezetője lett – nem véletlenül.

Patonay Imre úgy érzi, testhezálló feladatot kapott, amit szívesen végez. De nem ő lenne, ha csak erre korlátozódna a munkája. Most is tanít a Somogyi iskolában, Sopronba hetente háromszor utazik, és heti egyszer-kétszer 7–8. osztályos lányokat – köztük a sajátját, Sárit is – tanítja kosárlabdázni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!