Sport

2013.02.25. 18:43

Birkózók az olimpiáért

A 2020-as olimpia programjából a birkózást javasolja kivenni a NOB végrehajtó bizottsága. Az egész világ felháborodott és megmozdult a hírre - mondja dr. Hegedüs Csaba.

Hegedüs Csabát, a Magyar Birkózó Szövetség elnökét, a nemzetközi szövetség (FILA) elnökségi tagját külföldön, a FILA-büró ülésén érte az a letaglózó hír, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottsága a birkózást javasolja levenni a 2020-as nyári ötkarikás játékok programjáról. Aztán a csapat Világkupára utazott. A Vas megyéből indult olimpiai bajnoknak, sportdiplomatának háromhetes távollét után hazatérve Szombathelyre, a hétvégi Golden GP-re vezetett az első útja. Így személyesen kaphattunk tőle információt a történtekről és a reakciókról.

 

- A FILA-ülés azzal kezdődött, hogy Martinetti elnök úr kiosztotta annak a Jaques Rogge-tól kapott levélnek a másolatát, amelyben a NOB-elnöke nagy elismeréssel szól a londoni birkózóversenyek megrendezéséről. Aztán megkaptuk a másik levelet, a NOB vb javaslatáról - idézte fel a történteket Hegedüs Csaba.

 

A Magyar Nagydíjon sem maradt el a demonstráció, vasi birkózópalánták feszítették ki a nagy transzparenst: "Mi is szeretnénk olimpián birkózni" - vastaps fogadta a performanszt

- A FILA elnöksége sem mentes érdekviszonyoktól; azok, akik hosszú ideje több mindenben más véleményen vannak, az elnököt hibáztatták. A indulatok odáig vezettek, hogy Raphael Martinetti bizalmi szavazást kért. Aztán kiment a teremből, a maga szavazatát le sem adta. Így maradt alul 11-10 arányban. Ideiglenes ügyvezetőt kellett választani, hármunkra érkezett javaslat. Én megköszöntem a bizalmat, de nem tudtam vállalni a feladatot, hiszen a szeptemberi budapesti világbajnokság előkészületeire kell koncentrálni. De természetesen ahogy csak tudok, segítek. A legnagyobb feladatunk az információszerzés és a lobbizás. Bármilyen hihetetlen, a döntés indokairól nincs semmilyen hivatalos információ. Ezért most nem is tárgyaltunk az olimpiát követő szabálymódosításokról, mert meg kell tudni, hogy a NOB mit vár el tőlünk. De természetesen foglalkozunk a kérdéssel, a kötöttfogásbeli változások kidolgozásával engem és a kazah kollégámat bízták meg.

- Fantasztikus módon az egész világ felháborodott és megmozdult arra a hírre, hogy az egyik legősibb sportágat száműzni akarják a játékok programjából  - folytatta az elnök érzelmektől túlfűtve.

 

Dr. Hegedüs Csaba, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke, a FILA elnökségének tagja (Fotó: Benkő Sándor)

- Az iráni csapat Világkupa négy napján tele volt a 12 ezres csarnok, és demonstráltak a sportágért  nem szégyellem, sírtam a meghatottságtól. A 2020-as olimpia rendezésére pályázó Törökország és Japán teljes szolidaritást vállalt. Putyin orosz elnök is külön bizottságot hozott létre. Nálunk Orbán Viktor is felajánlotta személyes segítségét  és még sorolhatnám. Sok-sok gyerek álmát, a jövőbe vetett reményét nem szabad elvenni. Olyan sportágakhoz nem nyúltak, amelyeket a világon ezren-kétezren űznek. Az igaz, hogy a birkózás a harmadik a legtöbb érmet kiosztó sportágak között a 72 medáljával, benne 18 arannyal. De azt sem szabad elfelejteni, hogy Londonban például 71 nemzetet képviselt a kvalifikációt szerzett 344 birkózó, és négy földrészről 26 ország vitt haza érmet. Rengeteg érv szól a sportág mellett, amit majd igyekszünk felsorakoztatni a NOB vb májusi, szentpétervári ülésének prezentációjában - ebben egy világcég is a segítségünkre lesz. Megpróbálunk mindent bevetni. 




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!