Sport

2013.02.27. 18:54

HVSE: végveszélyben?

A sporttelep tulajdonváltása okán az egyesület működtetésének ellehetetlenülésétől tart a Haladás VSE vezetősége. – az önkormányzattal való párbeszéd hiányában szerdán Végveszélyben címmel sajtótájékoztatót tartottak.

Horváth Erika

Végveszélybe került a 94 éves Haladás VSE – ezzel a kijelentéssel adta meg a sajtótájékoztató alaphangját Kovács Előd, az egyesület elnöke, aki mellé nemcsak ügyvezető elnöktársa, Kovács László, hanem a patinás klub szakosztályainak vezetői is felsorakoztak.

Történt ez néhány nappal azután, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. Szombathely önkormányzatának tulajdonába adta a volt MÁV-ingatlanokat (a Rohonci úti sporttelepet, a Kenderesi utcai labdarúgó gyakorlópályákat, illetve a dobópályát, valamint a Kalandváros melletti vásártér-kiállítási területet). A tájékoztatón inkább csak kérdések fogalmazódtak meg, amelyekre elmondásuk szerint nem kap(hat)tak hivatalos választ, mert többszöri kezdeményezésük ellenére sem tudtak egyeztetni a HVSE jövőjével kapcsolatos városi koncepcióról az önkormányzat vezetőivel.

 

Elnökök és szakosztályvezetők azt szeretnék, hogy életben maradjon a Haladás VSE (Fotó: Kiss  Teodóra)

Mit akar a város? Miért nem kommunikálnak a megye legpatinásabb sportegyesületével? Miért akarják ellehetetleníteni a klubot? Miből fizessenek márciusban bért az embereknek? Miből fizessék a közműdíjakat? Miből küldjék a sportolókat versenyezni?

Kovács Előd úgy fogalmazott, hogy a kormányhatározat szerint a MÁV-ingatlanok önkormányzati tulajdonba kerülésének elsődleges célja a HVSE működési feltételeinek biztosítása. Információi szerint elvennék az üzemeltetést is az egyesülettől, pedig több évtizedig jó gazdának bizonyultak. Ez komoly bevételkiesést jelent, ráadásul a sportbizottság nulla forint működési támogatást épített be a város költségvetés-tervezetébe.

A felmerült kérdésekre persze nem a média képviselői hivatottak válaszolni. Ezért megkerestük Lazáry Viktor – a városfejlesztésért és a sportért is felelős – alpolgármestert, adjon rövid tájékoztatást a Haladás VSE-vel kapcsolatos tervekről, történésekről.

– Nem szerencsés, ha egy sportegyesületben összemosódnak a létesítmény-fenntartásra és a sporttevékenységre fordítandó összegek. És ezt szét kívánjuk választani. A január 31-ei városi közgyűlésen meg is született már a határozat arról, hogy ezeket az ingatlanokat a Szombathelyi Sportközpont és Sportiskola Nonprofit Kft. vagyonkezelésébe adja a közgyűlés. Egyszerűen azért, mert a városnak van egy cége, amit annak idején azért hívtunk életre, hogy a létesítményeket megfelelő módon üzemeltesse, és ennek számunkra nyilvános, átlátható és követhető a gazdálkodása. Negyvenmillió forintot különítünk el a fenntartásra – év végére megtudjuk, hogy valójában mennyibe is kerül.

A HVSE és a MÁV között egy határozatlan időre szóló - de három hónapos felmondási idő opcióját is tartalmazó – bérleti szerződés köttetett, ami jogfolytonos. A klub még nem jelezte, hogy nem kívánja bérelni az ingatlanokat és szeretne megszabadulni az ezzel járó felelősségtől. Ha fel is bomlik ez a szerződés, természetesen az egyesület sportolói, szakosztályai továbbra is használhatják azokat a területeket, amikre szükségük van. Idén – január végén – már kapott támogatást a Haladás VSE .

Abból a 60 millióból, ami a költségvetés megalkotásáig az önkormányzat rendelkezésére áll – nem csak sportcélra – 8 milliót. A továbbiakban – akárcsak a többi sportegyesület – a sporttevékenység támogatására pályázhat, erre városi szinten összesen 50 millió forintos keretet terveztünk. A sportbizottságnak az a javaslata, hogy szakosztályonként tegyék ezt, nyissanak külön alszámlákat. Ne fordulhasson elő még egyszer, hogy a konkrét címzett nem kapja meg a neki szánt pénzt.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!