Sport

2013.03.21. 09:31

Birkózó Eb: Hatos Gábor ezüstérmes, Ligeti Dániel ötödik

Szép magyar sikert hozott a birkózó Európa-bajnokság harmadik versenynapja: a 74 kilós Hatos Gábor megszerezte első Eb-ezüstjét, a 120 kilós Ligeti Dániel ötödik, a nőknél Barka Emese (55 kg) bronzérmes lett.

Horváth Erika

A grúziai birkózó Európa-bajnokság harmadik versenynapján a Haladás VSE két birkózója is szőnyegre lépett. A 21 főt számláló 74 kilós súlycsoportban az olimpiai és világbajnoki, valamint háromszoros Eb-bronzérmes, 29 esztendős Hatos Gábor egyes sorszámával az első fordulóban erőnyerő volt, először a nyolc közé jutásért kellett birkóznia.

Ellenfele, a cseh színekben versenyző Gurgen Baghdasarjan a tavalyi Eb-n mutatkozott be először a nemzetközi porondon - egy vereséggel. Most Veréb István tanítványát sem késztette túl nagy erőbedobásra, két menetben 3-0, 3-0-as pontozással lépett a negyeddöntőbe, ahol szintén egy 22-23 éves versenyzővel hozta össze a sors(olás).

A szerb Zaur Efendievet Hatos Gabi két menetben, 3-0, 6-1-re intézte el. Következhetett az elődöntő Gija Csihlandze ellen. Eddig nem ő volt az ukránok első számú 74 kilósa, de idén már indították a kijevi versenyen, ahol bronzérmet szerzett.

Az első két perc nem hozott eredményt, a golyóhúzás az ukránnak kedvezett. Ő foghatta meg Hatos lábát,  és meg is szerezte a győztes pontot (0-1). A folytatásban a magyar birkózó óriási iramával már nem tudta felvenni a versenyt Csihladze, a második menetet 2-0-ra nyerte meg Gabi, a harmadikban pedig már azt csinált ellenfelével, amit akart  8-0-nál véget is ért a találkozó. Hatos Gábor pályafutása során először Eb-dötőt vívhatott.

Az aranycsatában az orosz "birkózógyárból" érkezett, 26 éves Anjuar Geduev volt az ellenfél, aki a kétszeres világ- és háromszoros Európa-bajnok, olimpiai bronzérmes Cargus helyett kapott lehetőséget. És élt vele. Magassági fölényben is volt, és Hatos Gabi ellene nem tudta bevetni fárasztásos taktikáját, mert menekülnie kellett a lábra támadások, illetve a kitolási kísérletek elől. Egy utóbbi balul sült el, mármint az orosz számára, a vasi birkózóé lett az első pont (1-0). Ám a folytatásban Geduevnek sikerült kiléptetnie a szőnyegről Hatost, egyenlített (1-1), s mivel ő szerezte az utolsó pontot, övé lett a menet.

A második két percben is nagyon nagy küzdelem alakult ki, végül egy szőnyegszéli "kavarodás" után az orosznak sikerült kibillenteni Gabit (0-1), aki a hátralévő fél percben már nem tudott válaszolni. Vesztesként nem jó lejönni a szőnyegről, de ez így is óriási siker, pályafutása legfényesebb Eb-érme.  A 15 résztvevővel rajtoló 120 kilóban a 23 éves birkózónk, Ligeti Dániel  már nagy nemzetközi rutinnal bír, hatodik éve rendszeres szereplője a felnőtt világversenyeknek, s egy-egy Eb-ezüst- és bronz is van már a vitrinjében. A nyolcaddöntőben a nála három évvel fiatalabb lengyel Robert Barannal került szembe, aki ifi és junior korában már állt Eb-dobogón. Dani két menetben (1-0, 1*-1) kerekedett felül. Aztán a negyeddöntőt játszi könnyedséggel abszolválta, hiszen már az első menetben, 7-0-nál két vállra fektette a - jó felnőtt eredményekkel még nem rendelkező - litván Igor Fiodorovot. Az elődöntőben viszont már igazi nagy hal akadt a horgára Taha Akgül személyében.

Tavaly az Eb-döntőben találkoztak, s a török ütötte el Danit az aranyéremtől. Egy hónappal később az olimpiai kvalifikációs verseny döntőjében is összekerültek, de a kvótát szintén megszerző Akgül nem állt ki ellene. Tehát ez volt a visszavágó. De a gyomorrontással küszködő szombathelyi birkózónak nem sikerült visszavágnia. Akgül ezúttal is jobb volt nála, villámgyors lábra támadásokkal az első menetet 5-1-re, a másodikat 5-3-ra nyerte meg a török. Ligeti így a bronzérmet célozhatta meg. Ellenfele a 2011-ben a világ- és az Európa-bajnokságon is bronzérmes azeri Dzsamaladdin Magomedov volt. A két birkózó eddigi két csatáját az azeri nyerte, s most a harmadikat is. Ligeti Dani nem bírta az iramot, Magomedov elég könnyen bedarálta (0-4, 1-6), így ötödik lett. A női szakág is szerzett egy érmet, egy bronzot az 55 kilós Barka Emese jóvoltából. Ma kerül sorra a HVSE harmadik válogatottja, a 84 kilós ifj. Veréb István. Nehezebb ellenfelet nem is kaphatott volna. A kétszeres Európa-bajnok, orosz Urisevvel kezd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!