Sport

2013.03.19. 17:53

Hatosék Európa-bajnokság előtt

Kedden megkezdődött Grúziában az idei birkózó Európa-bajnokság, amelyen a Haladás VSE három válogatottja is szőnyegre lép.

Horváth Erika

Hatos Gábor (74 kg) és Ligeti Dániel (120) csütörtökön, ifj. Veréb István (84) pénteken. 

Kedden a szabadfogású férfi és női küzdelmekkel kezdődött meg az Eb. Magyarország mindhárom szakágban teljes, hét-hétfős csapatot indított. Nem mintha mindenhol olyan nagy esély lenne, hanem azért, mert a szeptemberben, Budapesten rendezendő világbajnokságon minden nemzet csak azokban a súlycsoportokban nevezhet versenyzőt, amelyekben az Eb-n is.

A férfi szabadfogásúaknál hárman újoncok, a csapat magját ezúttal is a Haladás VSE triója – klubedzőjük Veréb István – adja. Gulyás István szövetségi kapitány a korábban szereplő négy versenyzővel már szombaton útra kelt, a három szombathelyi birkózó viszont csak hétfőn utazott utánuk Tbiliszibe. A 74 kg-os Hatos Gábor és a 120 kg-os Ligeti Dániel csütörtökön, a 84 kg-os ifj.

Hatos Gábor tavaly előbb az Európa-bajnokságot, majd a londoni olimpiát zárta bronzéremmel (Fotó: Benkő Sándor)

Veréb István pénteken lép szőnyegre. A londoni olimpia után a mezőny eléggé kicserélődött, azok a nemzetek, akiknek nagy a merítési lehetőségük, olyan feltörekvő fiataloknak adnak lehetőséget, akiknek eddig kevesebb szerep jutott – ezért most elég nehéz esélyt latolgatni. Elutazásuk előtt az olimpiai, vb- és háromszoros Eb-bronzérmes Hatos Gábor elmondta, hogy Tata után az utolsó hetet már a dunavarsányi edzőtáborban töltötték. A felkészülésben magyar és szlovák edzőpartnerek segítették őket. Jó formában érzi magát, talán még gyorsabbnak is, mint a tavalyi, olimpiai év rengeteg munkájával a háta mögött. A tavaly Eb-ezüstöt szerző Ligeti Dani felkészülését megakasztotta, hogy február közepén az ukrajnai versenyen ujjsérülést szenvedett. Ezért az edzéseken három héten keresztül kihagyta a birkózást.

Most viszont már minden rendben, de úgy véli, ezúttal leginkább a kondíciójában bízhat. Ifj. Veréb István remekül kezdte az évet, hiszen nagyon erős mezőnyben szerzett ezüstérmet Ukrajnában, és a Magyar Nagydíjon is igazolta jó formáját. Ő az a versenyző, aki bár szintén partiban van a világ legjobbjaival, ezt világversenyen még nem tudta igazolni – eddig messze elkerülte a szerencse. A felkészülése sajnos ezúttal sem volt zavartalan, antibiotikumos kezelésre szorult, mert egy bőrfertőzés támadta meg a térdét. Emiatt egy hetet ki kellett hagynia, múlt héten állt újra csatasorba. 

A grúziai Eb keddi magyar szereplői – Dénes Mercédesz (48 kg), Lukács Norbert (66) és Szmik Attila (96) – közül senki sem jutott pontszerző helyig.  A magyar szabadfogású csapat. 55 kg: Juhász Bence (Diósgyőr). 60 kg: Molnár József (Abony). 66 kg: Lukács Norbert (Csepel). 74 kg: Hatos Gábor (Haladás). 84 kg: Veréb István (Haladás). 96 kg: Szmik Attila (Csepel-Dunaharaszti). 120 kg: Ligeti Dániel (Haladás).


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!