Sport

2013.04.25. 14:57

Kiválóra vizsgázott a Haladás kapusedzője, Jakab Csaba

Szombathely - Jakab Csaba kiváló minősítésre vizsgázott az UEFA magyarországi kapusedzői tanfolyamán. A Haladás kapusedzője igazán illusztris társaságban szerezte meg az oklevelet.

Pum András

UEFA kapusedzői licencet kapott Jakab Csaba, a Haladás kapusedzője. Persze nem ajándékba érkezett a diploma, "Jaksi" keményen megdolgozott a papírért. Szeptemberben kezdődött a meghívásos tanfolyam, és áprilisban Telkiben, a korábbi 80-szoros ír válogatott kapus, Packie Bonner előtt vizsgáztak a honi kapusedzők. Jakab kiváló minősítéssel zárt, amit kevés kollégája mondhatott el magáról.

- Még tavaly szeptemberben indult a tanfolyam, heti egy alkalommal utaztam a fővárosba az elméleti és gyakorlati oktatásra - jelezte Jakab Csaba. - Nem lehetek eléggé hálás a Haladásnak az anyagi segítségéért, és Artner Tamásnak, hogy partner volt a képzésben, és elengedett az órákra. A foglalkozásokat egyébként többet között olyan szaktekintélyek tartották, mint dr. Mezey György, Varga István vagy az UEFA kapusokkal foglalkozó vezető instruktora, az egykori remek ír hálóőr, Packie Bonner. A záróvizsgákra április közepén, Telkiben került sor, két teljes napon át tartottak az elméleti és gyakorlati tesztek. Valamennyi NB I-es klub kapusedzője mellett a felnőttválogatott, valamint az utánpótlás-válogatottak kapusokkal foglalkozó szakemberei gyűltek össze. Ott volt például a volt ETO-kapus, a Pápán dolgozó Kovács László, a Győrött munkálkodó Tőkés László vagy Andrusch József, Disztl Péter, Pálinkás András. Szóval a "krém". Nem megfelelt, megfelelt, jól megfelelt és kiváló minősítés - ezek voltak az érdemjegyek. Nos, én a kiváló minősítést kaptam, aminek azért is örülök, mert nem mindenkinek sikerült elsőre levizsgáznia, akadtak akik pótvizsgára kényszerültek. Az előbb említett ír Bonner előtt kellett számot adnunk tudásunkról. A következő szezonban már csak olyan kapusedzőket foglalkozhatnak a magyar élvonalbeli csapatok, akik UEFA kapusedzői licenc-cel rendelkeznek, enélkül nem kaphat klublicencet egyetlen klub sem. Elvileg ez a diploma külföldön is jó, bár erre az UEFA edzőképzéséért felelős bizottságának, a JIRÁ-nak is áldását kell adnia.

- Eközben Szombathelyen is zajlik az élet, a Haladás újabban szökőévente kap gólt a bajnokságban. Ez a kapus, Rózsa Dániel érdeme is.

- Először is hálás vagyok Daninak, hiszen amikor tanfolyamon voltam, ő felügyelte kapustársai tréningjeit is, végig remek partner volt ebben. Teljes bizalommal adtam át számára ilyenkor a feladatot, és úgy érzem éppen a teljesítménye bizonyítja, hogy nem szenvedett csorbát a kapusok felkészülése. Abszolút elégedett vagyok Dani tavaszi teljesítményével, magas szinten teljesít. Stabilizálódott a csapat védelme is, a remekül muzsikál a csapatvédekezés, nem véletlen, hogy ilyen kevés gólt kapott a Haladás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!