Sport

2013.05.29. 17:31

HVSE: a lét a tét

A 2012. évről beszámoló küldöttgyűlést tartott a Haladás VSE.

Horváth Erika

A január 31-ei rendkívüli tisztújító küldöttgyűlés után hétfőn ismét küldöttgyűlést tartott a Haladás VSE. Ezúttal a rendes évit, amelyen a vezetők beszámoltak az egyesület 2012. évi tevékenységéről, illetve bepillantást engedtek az idei üzleti tervükbe. A felügyelőbizottság jelentését Horváth Roland FEB-elnök ismertette.

Szabálytalanságokat nem találtak; úgy vélik, a 2011 májusában történt vezetőváltás után bekövetkező likviditási problémák azért alakultak ki, mert nem volt forgatókönyv a bekövetkezett helyzetre, miszerint sok beígért támogatási összeg csak ígéret maradt. A 2012-es beszámolót a tisztújításig pozíciójában lévő ügyvezető elnök, Pintér Zoltán készítette el, ám egészségügyi problémára hivatkozva távol maradt – helyette Kovács Előd elnök ismertette.

A könyvvizsgálói jelentést csak nyomaiban ismerhette meg a küldöttgyűlés – jelenleg mintegy 42 millió forintos adósságot görget maga előtt az egyesület, s tekintettel az alulfinanszírozottságára, a működése, léte veszélyben forog –, ennek ellenére egy tartózkodással elfogadta azt. Az elnök ígérete szerint a szakosztályvezetők megismerhetik majd az őket érintő részleteket is.

 

Kovács Előd elnök beszél, balról Lazáry Viktor alpolgármester,jobbról Horváth Roland FEB-elnök és Kovács László ügyvezető (Fotó: Benkő Sándor)

 

Meghívták a küldöttgyűlésre – és az azt megelőző elnökségi ülésre – Lazáry Viktor sportért is felelős alpolgármestert. Ez talán azt is jelzi, hogy normális párbeszéd alakulhat ki az önkormányzat és a HVSE között. Annál is inkább, hiszen ha nem is jogilag, de erős szálakkal kötődik a sportegyesület. Még jelenleg is zajlik a város tulajdonába kerülő MÁV-ingatlan átadása-átvétele, és az önkormányzat csak később dönt arról, hogy fenntartja-e a MÁV-val kötött bérleti szerződését a Haladásnak, netán felmondja, és más üzemeltetőt választ. 

Elhangzott: az egyesület igyekszik megfelelni a város elvárásainak, folyamatosan készíti a kért beszámolókat. A kérésnek megfelelően külön számlákat nyitott az egyes szakosztályainak, így címzetten érkezhet az önkormányzati támogatás. A küldöttek is egyetértettek azzal, hogy a közműdíjakat (villany, gáz, víz) a város közvetlenül rendezze a szolgáltatókkal, ezzel elkerülhetők a fizetési csúszások és esetleges kikapcsolások.

Kovács Előd hangsúlyozta, szeretnék továbbra is üzemeltetni a létesítményt, annál is inkább, mert az ingóságok jó része az egyesület tulajdonát képezik. Összességében azonban a támogatások csökkenésével továbbra is az egyesület léte a tét.

A résztvevők egyhangúlag szavazták meg a változtatásokat az alapszabályban: kitörölték például a fenntartók közül a MÁV Zrt-t, viszont a teljes elnevezés – a Szombathelyi MÁV Haladás Vasutas Sportegyesület – a több évtizedes jó kapcsolatra való tekintettel megmaradt.

A küldöttek hétről kilencfősre bővítették az elnökséget. Az egyik új helyet az egyik TAO-s sportáguk, a kézilabda képviselője, Pődör Zoltán kapta, a másikat felajánlották az önkormányzat delegáltjának. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!