Sport

2013.06.05. 17:03

A város cége üzemelteti a sportcentrumot

Kedden az általános iskolások már abban a Sugár úti Sportcentrumban tölthették a városi diáksport napot, amelyet nem győri, hanem szombathelyi - önkormányzati - cég üzemeltet.

Horváth Erika

Szombathely csaknem minden általános iskolája képviseltette magát a keddi, a Sugár úti Sportcentrumban (a két csarnokban és a szabadtéren) rendezett 16. városi diáksport napon (a középiskolások tegnap a Sportligetben találkoztak). Az Arena Savaria-beli megnyitó hangsúlyos  volt, a város potentátjai is felsorakoztak.

Dr. Puskás Tivadar polgármester itt jelentette be, hogy végre Szombathely üzemeltetheti a sportcentrumot, s ebben a felállásban a diákoké az első sportrendezvény. Ahogy a szpíkerként tüsténkedő Varga Jenő az ismert LGT-nótával erre reagált: „Miénk itt a tér...”

 

Már az önkormányzat által üzemeltetett Arena Savariában sportolhattak a gyerekek a városi diáksport napon. A Váci iskola focistái (balról): Czuczi Péter, Kiss Tamás, Szilágyi Adrián, Böcskei Nikoletta (Fotó:  Kiss Teodóra)

 

A történet 2005-ben kezdődött; az akkori városvezetés pályázatot írt ki a SZOVA Zrt. tulajdonába került új sportcsarnok, az Arena Savaria és a környező, Sugár úti sporttelep üzemeltetésére. Ezt a győri székhelyű Unihall Kft. nyerte el. A szerződést tíz évre kötötték, ráadásul szinte kőbe vésték, hogy a város mely sportszervezetei, hogyan, mennyit használhatják. S mivel az igények folyamatosan változtak, évről évre nagy vita kerekedett az üzemeltető és az önkormányzat között - a polémiák nem egyszer időleges csarnokbezárásba is torkolltak.

- Az utóbbi években bírósági perek is zajlottak a két fél, illetve a SZOVA között. A jelenlegi városvezetés régóta szorgalmazta, hogy bontsák fel idő előtt az oly sok problémát okozó szerződést. Nem zárkózott el ez elől az Unihall sem, viszont a közös megegyezésért cserébe eleinte 160-200, de a végén is több tízmillió forintos igénnyel lépett fel - mondta a megbeszéléseken a várost képviselő Lazáry Viktor sportért is felelős alpolgármester. - És mi nem akartunk fizetni.

A patthelyzetből az a hír mozdította ki az ügyet, hogy 2013 márciusában felszámolási eljárás indult az Unihall Kft. ellen. A felszámoló biztos jelezte az önkormányzatnak, hogy hosszú távon nem számol a sportcsarnok üzemeltetésével. Hamar megoldásra jutottak. Bár a felszámolás miatt lehetőség lett volna egyoldalúan is megszüntetni ezt a szerződést, végül közös megegyezéssel, mindenféle ellenszolgáltatás nélkül történt meg.

A bérleti-üzemeltetési szerződés május 31-én szűnt meg, a közgyűlés pedig egy másik határozatával június 1-jétől saját cégének, a Szombathelyi Sportközpont és Sportiskola Nonprofit Kft-nek adta határozatlan időre bérbe a sportkomplexumot. Illetve nem az egészet; mert a dobópályát 15 évre a Dobó SE-nek,  ingyenes használatba.

- Az az egyesület használhatja, amelyik eddig is gondos gazdája volt, rendben tartotta fejlesztette - kommentálta ezt a döntést Lazáry Viktor. Aztán megfogalmazta az új célokat is.

- Az egyesületek igényeihez jobban illeszkedve, de természetesen a gazdasági szempontokat is figyelembe véve szeretnénk a sportkomplexumot üzemeltetni. Úgy gondolom, lehet a bevételeket növelni, és több rendezvényt is tartani. De a legfontosabb, hogy a sportcsarnokot arra használjuk, amiért építette a város: töltsük meg sportélettel, kulturális programokkal. Most majd el lehet végezni olyan  karbantartási munkálatokat is, amelyeket gazdasági érdekeltsége miatt az Unihall nem tett meg.  Azt gondolom, most kerültek helyükre a dolgok. A Sportközpontnak az önkormányzat minden segítséget megad, hogy normális, kiszámítható működése legyen az egész sportkomplexumnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!