Sport

2013.06.02. 15:16

Dr. Rosanics Péter masters Európa-bajnok súlyemelésben

Kusadasi - A törökországi masters súlyemelő Európa-bajnokság M45-ös korcsoportjának 85 kg-os súlycsoportjában összetettben aranyérmes lett dr. Rosanics Péter, a Haladás VSE versenyzője.

Horváth Erika

A Kusadasiban megrendezett masters súlyemelő Eb-n valóra vált dr. Rosanics Péter egyik nagy álma: összetettben Európa-bajnok lett. Az aranyérmet 226 (100, 126) kg-os teljesítménnyel érdemelte ki a 49.  születésnapját szombaton betöltött sportember, aki egyébként a Markusovszky kórház traumatológiai osztályának adjunktusa.

Az M45-ös korcsoport 85 kilogrammos  súlycsoportjának érmesei. Középen dr. Rosanics Péter, jobbról az ezüstérmes  orosz Nyikolaj   Olejnyikov, balról a bronzérmes   skót John  McEwan. Fotó: Haladás VSE

- Azzal a nem titkolt szándékkal kezdtem újra a versenyzést 2005-ben, hogy odaérjek a dobogó tetejére.  Erről eddig rendre lecsúsztam, többször voltam ezüstérmes. De most, az ötödik Európa-bajnokságomon végre sikerült. Oly régóta vártam erre a pillanatra, hogy csak a határtalan megnyugvást  éreztem. Talán nagyképűen hangzik, de úgy vélem, már megérdemeltem  -  összegzett Rosanics Péter. - Így sem vagyok teljesen elégedett, van bőven javítani az eredményemen, ám ez most taktikai küzdelem  volt az orosz, a skót, a német versenyző és köztem.  Egyébként ez volt az eddigi legkaotikusabban megrendezett masters verseny, rengeteg kritika érte a házigazdákat.  Szerencsére a pódiumon meg lehetett feledkezni a problémákról. Köszönettel tartozom Császár Tibor versenyzőtársamnak, aki aktív korában  a Haladás kiváló emelője volt, most az M50 kategória 94 kg-os mezőnyében indult és 184 kg-os (82, 102) egyéni csúccsal zárta a versenyt. Hozzáértőként kiválóan tudta, mikor mit tegyünk,  és a pszichés támogatása is aranyat ért. A felkészülés során munkatársaim közül Csókáné Németh Noémi szakápoló és Arthoffer Andrea gyógytornász szaktudása segített átlendülni a kritikus periódusokon. A súlyemelés nehéz sportág, idősebb korban még nagyobb  odafigyelést igényel.  Gyakran fáj ez-az, nehezebben mozognak az ízületek, könnyebben sérülhetnek az izmok. Nem szerettem volna, ha akasztják a hóhért.

Rosanics Péter elmondta, hogy egy hét pihenő után folytatják  a felkészülést az augusztusi masters világjátékokra, mely egyben  a súlyemelők ez évi világbajnoksága is. A súlyemeléshez szintén visszatért Orbán Lászlóval és Nardai Józseffel is gyarapodik a Haladás csapata.  Jövőre pedig hazai környezetben, a kazincbarcikai Eb-n bizonyíthatnak.

- Akkor lennék igazán elégedett, ha  majd úgy akaszthatnám  szögre a súlyemelő övet, hogy legalább egy világbajnoki cím és egy világcsúcs is a tarsolyomba került -  zárta gondolatait az örökifjú súlyemelő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!