Sport

2013.06.27. 17:08

Kálmán László, a legenda befejezte pályafutását

Szombathely - Sajtótájékoztatót tartott csütörtökön a 2013-2014-es A-csoportos kosárbajnokságra készülődő Falco KC Szombathely. Kálmán László 21 falcós szezon után befejezi a játékot.

Tóth Gábor

Balról az új center, Szabó Miklós, a visszavonuló  Falco-legenda, Kálmán László, Gráczer György ügyvezető és Lazáry Viktor alpolgármester

A sajtótájékoztatót a klub ügyvezetője, Gráczer György nyitotta meg. Mindjárt a szurkolókat, a honi kosárlabda-barátokat hetek óta foglalkoztató kérdéssel kezdte, amikor bejelentette, hogy sárga-feketék 41 éves legendája, csapatkapitánya, Kálmán László 21 év után befejezi játékos pályafutását a sárga-feketéknél. Kálmán a jövőben klubmenedzserként dolgozik tovább a Falcónál.

- 1992 nyarán, amikor aláírtam Kálmán László első szerződését, még nem gondoltam, hogy az együttműködésünk a végtelenbe nyúlik -  fogalmazott Gráczer György. Laci egy kivételes tehetségű játékos volt, aki kitartó edzésmunkával, szorgalmával, példa nélküli győzni akarásával az ország legjobb kosárlabdázói közé emelkedett. Bízom benne, hogy az íróasztalnál is olyan eredményesen, olyan lendülettel dolgozik majd, mint korábban a pályán. A bejelentés elhangzásakor egy hosszú pillanatra megdermedt a levegő, megállt az élet az Arena Savaria VIP-termében. Persze minden jelen lévő sajtómunkás tudta, sejtette, hogy milyen hírrel fogadják majd. Mindenki tudta, hogy egyszer eljön ez a pillanat de mindeddig senki nem érezte kézzelfogható közelségben. Ám Kálmán a tőle megszokott magabiztossággal nyilatkozott. Érezhető volt, hogy ez a döntés már régen megszületett, volt ideje minden érintettnek, hogy feldolgozza.

- Huszonegy évet játszottam a Falcóban, ez idő alatt 20 alkalommal bejutottunk a felsőházi rájátszásba, ez brutális szám vélekedett a klublegenda. Volt, nem is egyszer, amikor legyőzték a Falcót, de engem soha nem győzött le senki. Az első perctől kezdve az én nevemmel kezdődött az összeállítás, mindig az első sorban harcoltam, zászlóvivője voltam a klubnak. Szerénytelenség nélkül állíthatom, hogy még két-három jó évem lett volna a legmagasabb szinten. De végül jött ez a lehetőség, ami el kellett fogadnom. Már a civil életemre is kell gondolnom, és örülök, hogy továbbra is a Falcót szolgálhatom. Köszönöm a Jászberény és a Körmend kitartó érdeklődését talán ez is jelzi, hogy milyen a megítélésem játékosként, 41 évesen. A kosárlabdát nem hagyom abba, alacsonyabb szinten még folytatom. Egy biztos, a Falcóban többé nem játszom. Lazáry Viktor alpolgármester leszögezte, a város, a klub kosárünneppel egybekötött búcsúmeccset szervez Kálmán Lászlónak. Ocsúdva a döbbenetből két új játékos érkezését jelentette be Gráczer György. A Falco leigazolta a tavaly Szolnokon pattogtató Szabó Miklóst. A korábban a válogatottnál is számításba vett 203 centis, 27 éves center legutóbb a magyar bajnokságban 21 meccsen 14 perc alatt 6 pontot, 5 lepattanót átlagolt. Az EuroChallenge-ben 12 meccsen lépett pályára, 13 perc alatt 5 pontig, 5 lepattanóig jutott. Az Adria Ligában 25 meccsen 15 perc alatt 6 pont, 4 lepattanó volt az átlaga. A felek 1+1 évre szóló szerződést írtak alá.

- A Falco már régóta érdeklődött irántam, nagyon akart engem, érzem a szakmai stáb bizalmát árulta el Szabó Miklós. Motivált vagyok, játszani akarok, nem a padon ülni, erre pedig reményeim szerint Szombathelyen lesz lehetőségem. Régóta figyelemmel kísérem a Falcót, egy jól felépített, szimpatikus klub, nem volt nehéz egymás tenyerébe csapni. A kedvesem ikreket vár, szeretnénk nyugalomban élni, ezért is írtam alá két évre ha úgy alakul, akár hosszabb távon is el tudom képzelni magam szombathelyi mezben. A sárga-feketék szerződtették a 25 éves, 190 centi magas, 88 kilós szlovén irányító-hátvédet, Boban Tomicsot is. Tomics a tavalyi szezont a szlovén élvonalbeli LTHcast Mercator Skofja Loka együttesében kezdte, majd a szintén első ligás Rogasca Crystal csapatában fejezte be. Előbbinél 9 meccsen 38 perc alatt 18 pont, 4 lepattanó, 6 gólpassz volt az átlaga, míg utóbbinál 17 meccsen 32 perc alatt 14 pontig, 3 lepattanóig, 6 gólpasszig jutott. Tomics tehetségét jelzi, hogy hazájában tagja volt az összes korosztályos válogatottnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!