Sport

2013.07.19. 17:03

Ezüst után arany: Varga Melinda csapatban Európa-bajnok

Szombathely - Varga Melinda, a Szombathelyi Sportiskola 16 éves sakkozója aranyérmet hozott haza az U18-as csapat Európa-bajnokságról.

Horváth Erika

A szlovéniai Mariborban rendezett sakk csapat Európa-bajnokságon a lányok mezőnyét duók alkották. A magyar együttes első táblájánál a Szombathelyi Sportiskola játékosa, Varga Melinda (2216), a kettesen a tatai Géniusz SE sakkozója, Juhász Barbara (2130) ült. Nyolc csapat játszott körmérkőzést, és a magyar kettős sokáig töretlenül haladt előre, az első fordulóban Angliát 1,5-0,5-re, a másodikban Oroszországot 2-0-ra győzte le. Majd egy döntetlen következett Ausztria ellen, aztán újabb két győzelem Szlovénia II-es (2-0) és I-es (1,5-0,5) gárdája ellen. A hátralévő két fordulóban már csak egy pontot kellett szerezni a végső győzelemhez. Ekkor kezdődtek az igazán nagy izgalmak, hiszen a lengyelek elleni mérkőzés elúszott (0-2). Oroszország II. ellen viszont kiegyenesítették a csorbát Melindáék, 1,5-0,5-re nyertek, így 11 ponttal ők lettek az Európa-bajnokok Lengyelország (9) és Szlovénia II. (9) előtt.

Varga Melinda két éve ezüstöt, m ost aranyat hozott az U18-as csapat Európa-bajnokságról. Fotó: Szendi Péter

– A hét partimból négyet megnyertem, kettőn remiztem, kettőn pedig kikaptam. Az osztrák lány ellen időzavarba kerültem, a lengyel ellen pedig egy jobb állást elrontottam. Emlékezetes az utolsó meccsünk, Barbara gyaloghátrányból, vesztett helyzetből döntetlenre mentette a partiját, nekem pedig a döntetlen színezetű állásból sikerült győztesen kijönnöm – idézte fel az Eb történéseit a 16 esztendős Varga Melinda, aki nem véletlenül került a válogatottba. Hiszen van már U18-as és U20-as magyar bajnoki címe is, a két évvel ezelőtti U18-as csapat Eb-ről pedig ezüstje van. Tavaly második lett a nyílt női ob-n, idén pedig harmadik.

– Jövőre sakkolimpia lesz, nagyon szeretnék az ötfős női válogatottba bekerülni – árulta el nagy tervét Melinda, akinek az edzéseit Lukács Péter és Hazai László irányítja. – Ehhez még az Élő-pontjaimat növelni kellene, de az csak úgy megy, hogy háromhavonta indulok egy megfelelő versenyen. Három éven keresztül magántanuló voltam, és napi nyolc órát sakkoztam. De az elmúlt tanévben már iskolába jártam – a Bolyaiban most végeztem el a 9. osztályt. Sok időt elvett, míg bepótoltam a hiányosságaimat és visszaszoktam a régi kerékvágásba. Remélem, ezután már ismét több időt tudok a sakkra fordítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!