Sport

2013.08.08. 22:00

Pars vb-aranyért megy

Szombaton megkezdődik Moszkvában a 14. atlétikai világbajnokság. Férfi kalapácsvetésben lesz vasi érdekeltség: Pars Krisztián Magyarország első világbajnoki címére tör, Hudi Ákos pedig újoncként igyekszik megállni a helyét.

Horváth Erika

Kétszázhat ország jelezte részvételi szándékát az oroszországi, 14. atlétikai vb-re, ez rekordot jelent a verseny 1983 óta íródó történetében. Mint ahogyan várhatóan a résztvevők száma is csúcsot dönt. 1974-en neveztek – Magyarország 11 fővel képviselteti magát –, pedig a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) által előírt szintek a 24 férfi és 23 női szám mintegy felében szigorodtak – elsősorban a férfiaknál.

Hogy csak a vasi érdekeltségű férfi kalapácsvetést említsük: az A-szintet a két évvel ezelőttihez képest 78-ról 79 méterre emelték, a B-szint pedig 74 helyett 76 méter lett. (Egy nemzetből egy számban legfeljebb hárman indulhatnak a vb-n, ebből csak egy lehet B-szintes.) Nem az érdektelenség miatt van tehát, hogy a megszokott 35–40 fős mezőny a nevezési lista szerint ezúttal 30 fős lesz. 

Magyarországnak jelenleg egyetlen olyan férfi kalapácsvető van, aki az A-szintre – sőt annál jóval többre is – képes: Pars Krisztián (egyéni csúcsa 82,45 méter, idei legjobbja 81,02). A Dobó SE 31 esztendős klasszisának éremgyűjteményében tavalyi remeklésének köszönhetően már van egy-egy olimpiai és Európa-bajnoki arany, ám eddigi négy világbajnoksága közül egyszer, 2011-ben állhatott dobogóra.

Jó formában, bizakodva indultak a moszkvai világbajnokságra. Pars Krisztián edzőjével, Németh Zsolttal (Fotó: Szendi Péter)



Dél-Koreában egy emlékezetes versenyen lett ezüstérmes, hat centivel maradt alul a japán Murofusival szemben. (A teljesség kedvéért: a 2005-ös vb-n hetedik, 2007-ben ötödik, 2009-ben negyedik lett.) Pars most nemcsak saját aranygyűjteményének újabb nemes darabjára hajt, hanem Magyarország első atlétikai világbajnoki címére is. Edzője, Németh Zsolt elmondta, hogy Krisztián legalább olyan, sőt talán kicsit jobb formában is van, mint a tavalyi, londoni olimpián.

Ugyan a körülmények nagyon befolyásolhatják az eredményeket, de remélhetőleg nem szakad meg 23 verseny – tavaly június 9-e – óta tartó veretlenségi sorozata. – A helyzethez képest jól vagyok. A hőség ellenére is jól mentek az edzések, 80 méter fölött dobáltam. Igaz, az elmúlt napokban a klíma, illetve a huzat egy kicsit megviselte a vállaimat. A legnagyobb feladat, hogy ki tudjam nyújtani a karom dobás közben. Remélem, az adrenalin is segít ebben, és akkor elérhetem a nagy célom – mondta Pars Krisztián. 

A Haladás VSE-t képviselő Hudi Ákos élete első felnőtt világversenyén vehet részt, miután 76,93 méteres egyéni csúccsal bedobta magát az B-szintesek közé. Óriási mérföldkő ez a néhány hete U23-as Eb-ezüstöt szerző, a 22. évét éppen szombaton, a selejtező napján betöltő kalapácsvető életében.

Hudi Ákos élete első felnőtt világversenyén vehet részt



– Ákos idén már eddig is többet teljesített, mint amit vártam, az U23-as Eb-n és méterben is. Első felnőtt világversenyén teher nélkül indulhat, s mivel nagyon jó versenyző, elképzelhető, hogy be tud csúszni a döntőbe – vélekedett Annus Adrián, Hudi edzője. 

– Lendületben vagyok, az U23-as Eb óta is folyamatosan javulok. Szerdán például a legjobb edzéseredményemet is sikerült megdöntenem. Mindent megteszek, hogy bejussak a 12-es döntőbe – osztotta meg velünk terveit Hudi Ákos. A vasi különítmény csütörtökön utazott el Moszkvába. A férfi kalapácsvetés selejtezőit a vb első versenynapján, szombaton, magyar idő szerint 15.05-től és 16.45-től rendezik. A finálé kezdési időpontja: hétfő 18.30. Az atlétikai vb-t az Eurosport élőben követi nyomon.

 

 

Az eddigi 13 atlétikai világbajnokság során Magyarország öt ezüst- és öt bronzérmet gyűjtött. A tíz dobogós helyből hét(!) Vas megyei dobóatléta nevéhez fűződik. A négy ezüstön három kalapácsvető, Pars Krisztián (2011), edzője, Németh Zsolt (1999), Hudi edzője, Annus Adrián (2003) és a diszkoszvető Fazekas Róbert (2003) osztozik. A három vasi bronzból kettő Gécsek Tibor kalapácsvetőé (1993, 1995), egy pedig a diszkoszvető Horváth Attiláé (1991).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!