Sport

2013.09.07. 17:52

Magyar Tornász Grand Prix: Makra és Deurloo sikere

A nőknél a még nem egészen 16 éves Makra Noémi, a férfiaknál a holland Bart Deurloo nyerte az ötödik Magyar Tornász Grand Prix egyéni összetett versenyét.

Horváth Erika

Ötvennégy férfi és 25  női tornász lépett a szerekhez az Arena Savariába az ötödik szombathelyi tornász GP első versenynapján, amikor is az egyéni összetett sorrendje volt a tét,  illetve  a vasárnapi szerenkénti döntőkre lehetett kvalifikációt szerezni.

A női mezőnyben két szombathelyi tornászlány is szerepelt, a térd- és bokaműtétje után visszatért Csillag Tünde kisebb hibákat vétett, összetettben az ötödik helyet szerezte meg. A dobogó mindhárom fokára magyar versenyző állhatott fel: a két békéscsabai, a hihetetlen magabiztossággal tornászó tini, Makra Noémi és a  rutinos, kétszeres olimpikon Böczögő Dorina mögött a KSI versenyzőjéé, Divéky Lucáé lett a bronzérem. Csillag Tündének talajon volt esélye a szerdöntőre, ám az egyik ugrássora végén kilépett, és azon az egy tizeden múlott, hogy harmadik helyre rangsorolódott. Így vasárnap nem láthatjuk őt tornászni, mert egy nemzetből csak ketten lehetnek tagjai a hatos fináléknak.

- Jó volt versenyezni, jól éreztem magam. Bíztam a talaj fináléban, de így sikerült – mondta Tündi.

A másik szombathelyi, Tóth Boglárka nagyon izgult, és szintén hibákkal járt, a középmezőnyben, 14.-ként zárt.

A férfiaknál 12-en voltak, akik mind a hat szeren bemutatták a gyakorlataikat. Két holland és egy ukrán tornász foglalta el a dobogót, a legjobb magyar, Babos Ádám – aki nincs bent a világbajnokságra utazó küldöttségben – negyedik lett. A szerspecialisták között igazi nagyágyúkat – olimpiai, világ- és Európa-bajnokokat, érmeseket is   láthat ma a közönség a finálékban. Mindenekelőtt a lólengés londoni aranyérmesét, Berki Krisztiánt, aki szombaton még csak a 6,7 kiinduló pontszámú gyakorlatát mutatta be (azzal is óriási fölénnyel bizonyult a legjobbnak), de a döntőben mert a 7,0-es anyagerősségűvel indul. A lólengés kvalifikációja során az is eldőlt, hogy az ötfős férfi vb-csapatba még Hidvégi Vid és Kállai Zoltán közül utóbbi kerül be, hisz  fél ponttal megelőzte riválisát és Berki mellett bejutott a fináléba is.

Egyéni összetett, férfi: 1. Bart Deurloo (holland) 87,331, 2. Casimir Schmidt (holland) 83,765, 3. Jevgen Judenkov (ukrán) 81, 364,  4. Babos Ádám 80,63, 5. Vlacsil Attila 79,931. Női: 1. Makra Noémi 54,218, 2. Böczögő Dorina 53,167, 3. Divéky Luca 51,151, 4. Karla J. Reitz 49,652, 5. Csillag Tünde 49,285, 14. Tóth Boglárka 44,068.

Vasárnap  15 órakor kezdődnek az Arena Savariában a GP szerenkénti döntői, amelyekben a  nőknél három, a férfiaknál öt magyar versenyző érdekelt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!