Sport

2013.11.05. 18:00

Az ifik kezdenek: öt napon át reggeltől estig ping-pongoznak

Szombathely - Szerdától vasárnapig tart az Arena Savariában a Joola 2013 magyar ifjúsági és serdülő nemzetközi asztalitenisz-verseny - öt napon át reggeltől estig pattog majd a kaucsuklabda.

Horváth Erika

Utoljára 1966-ban rendeztek nagy nemzetközi asztalitenisz-versenyt Szombathelyen: egy ifjúsági Európa-bajnokságot nyolc asztalon. A szerdán rajtoló ifjúsági és serdülő nemzetközi verseny öt napon át 22 asztalon zajlik, illetve a Sugár úti csarnokot is berendezték melegítő teremnek.

Az aréna 22 asztallal várja a résztvevőket, akik tegnap már gyakorolhattak is a helyszínen. A részleteket a szervezők sajtótájékoztatón ismertették. Balról: Szarka Tibor, Sági József, Fehér László, Kalmár Attila. Fotó: Horváth Csaba

Mint a keddi sajtótájékoztatón elhangzott: az elmúlt években nagy, országos szintű versenyeknek adott már otthont a város, ám most először nyílt lehetőség arra, hogy bekapcsolódjon a Nemzetközi Asztalitenisz Szövetség (ITTF) vérkeringésébe – az ifjúsági körverseny-sorozat egyik, mondhatni legfontosabb állomásának lehet a házigazdája – ez az utolsó lehetőségük a fiataloknak, hogy a jövő évi ifjúsági olimpiára kvalifikációt szerezzenek.

Bár akadtak olyan nemzetek, akik az eredetileg regisztráltnál kevesebben érkeztek, így is hatalmas az érdeklődés, 49 országból 360-an állnak asztalhoz (köztük 48 magyar), 80 edző, illetve vezető kíséretében jöttek, és 80 a játékvezetők száma is. Több mint 500 ember szállását, étkeztetését, szállítását kellett megoldani; de a nagy rendezvények lebonyolításában hatalmas rutinnal rendelkező Pannonsport Kft. állja a sarat. Mint Kalmár Attila ügyvezetőtől megtudtuk, több mint 2000 négyzetméter taraflexszel (amit Prágából hoztak) borították be a két csarnokot, eleget kellett tenni annak a feltételnek is, hogy a gyerekek egész nap a sportlétesítményben tartózkodhassanak. Itt ebédeltetik, vacsoráztatják is őket, sőt még fekhelyeket is biztosítanak számukra a pihenéshez.

Fél éves előkészület után kezdődhet a verseny – mondta Szarka Tibor, a SZAK elnöke, aki a szervezőbizottságban a szakmai munkát felügyeli. Szerdán 9 órától az ifjúsági egyéni és páros selejtezőket rendezik, amelyet 18 órakor szakítanak meg a megnyitó ünnepséggel – erre várják a világbajnokból álló magyar triót, Klampár Tibort, Jónyer Istvánt és Gergely Gábort is. Csütörtökre, a 32-es főtábla küzdelmeire kerül sor, este 21 óra magasságában eredményt is hirdetnek a fiú és lány számokban is. Pénteken játszik a legnagyobb létszám, mindkét korcsoport csapatversenyeit bonyolítják le a nyolcaddöntőkig. Szombaton kezdődnek a serdülők egyéni és páros selejtezői, este (kb. 22.00) pedig befejeződnek a csapatversenyek. Vasárnapra a serdülő főtábla csatározásai maradnak, a monstre rendezvény kb. 20 órakor zárul.

A verseny megtekintése végig ingyenes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!