Sport

2013.11.28. 19:40

Németh Pál Dobóakadémia

Szombathely - A Magyar Atlétikai Szövetség az eddigi eredményeit elismerendő, akadémiai minősítést adott a Dobó SE-nek. A Németh Pál Dobóakadémia égisze alatt komoly állami támogatáshoz juthat az egyesület.

Horváth Erika

Az előzmény: az öt TAO-s látványsportág mellett a kormány 16 kiemelt sportági szövetség közép- és hosszútávú fejlesztési programjának megvalósításához nagy állami támogatásról döntött. E szerint utóbbiakat ide tartozik a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) is 2020-ig összesen 135 milliárd forinttal segítik. A MASZ pályázatot írt ki az egyesületek számára sportágfejlesztési támogatásra. Az elnökség a minap döntött: az idén kiosztandó 120 millióból legnagyobb összeget, a 2013-as évre 12,5 millió forintot (és legalább ennyire számíthat a következő esztendőkben is) a Dobó SE azaz immár a Németh Pál Dobóakadémia kapta.

Csütörtökön sajtótájékoztatón jelentette be Szombathelyen Gyulai Miklós, a MASZ elnöke, hogy a 120 éves szövetség történetének első akadémiai akkreditációját és az ezzel járó kiemelt támogatást a Dobó SE kapja. Az akadémiai besorolást nem ingyen osztogatják mondta az elnök , nagyon komoly múlt, eredmények, komoly program, jövőkép és természetesen remek versenyzők, szakemberek a feltételei. És a Dobó SE minden kritériumnak maximálisan megfelel.

Az egyesület keretén belül működik a Németh Pál Dobóakadémia. " Egy pillanatig sem volt kérdéses a névválasztás " - szögezte le Horváth Vilmos, a Dobó SE elnöke. Kiről másról is nevezhették volna el, mint a dobópápáról, aki 1964-ben kezdte meghonosítani a dobóatlétikát Szombathelyen. Világhírűvé vált csoportjában 1993-ig a Haladás VSE-ben, aztán a SZAC '93-ban, annak megszűnése után pedig 1996-tól jogutódjában, a Dobó SE-ben nevelte ki a jobbnál jobb versenyzőket. Németh Pál mes-teredző 2009 januárjában hunyt el gazdag örökséget hagyva az utókorra. Az ő szellemében folytatta a munkát két fia, Németh Zsolt és Németh László, s már Gubián Tamás is az edzői csapat tagja.

A dobócsoport szárnyal. Hogy csak a legutóbbiakat említsük: tavaly Pars Krisztián révén olimpiai és Európa-bajnoki címmel is gazdagodott az egyesület eredménylistája, idén pedig hét érmet szállítottak a világversenyekről a versenyzők, ebből hatot a nagy távlatok előtt álló fiatalok.

Gyulai Miklós, a Magyar Atlétika Szövetség elnöke átadja a dobóakadémiai akkreditációt igazoló oklevelet Horváth Vilmosnak, a Dobó SE elnökének. Balról Pars Krisztián, a klub olimpiai bajnoka (Fotó: Horváth Csaba)

A város képviseletében Lazáry Viktor alpolgármester is köszönő szavakat fogalmazott meg a MASZ elnöke felé, egyben bejelentette, hogy az önkormányzat továbbra is kiemelten támogatja a Dobó SE-t, amely nagyszerű példa a többi egyesület előtt is, hogy meddig tud eljutni egy összetartó közösség. Az alpolgármester azt is előre jelezte, hogy Pars Krisztiánnal hosszútávú támogatási szerződést kötnek a kalapácsvető olimpiai felkészüléséhez. A többi potenciális olimpikon felkészülését is segíti a város az olimpiai műhelytámogatás keretében.

A dobócsoport két ikonja is szót kapott. A jelenlegi, az olimpiai bajnok Pars Krisztián sporttársai nevében is megígérte, hogy a kiemelt figyelmet és támogatást jó eredményekkel igyekeznek meghálálni. Azon lesznek, hogy a riói olimpiára minél többen szerezzenek kvalifikációt.

"Pali bá'-t először akkor láttam maradéktalanul elégedettnek, amikor megnyertem az Eb-t. Aztán talán, amikor a fia, Zsolt 1999-ben vb-ezüstöt szerzett. Biztos nagyon boldog lett volna, ha megérhette volna Krisztián olimpiai bajnoki címét. De tudom, hogy most is. Ilyen erkölcsi és anyagi elismerésre vágyott mindig, mint amilyet a dobóakadémia jelent " - összegezte frappánsan a jó hírt a Dobó SE első jelentős nemzetközi sikereit elérő, az 1998-as budapesti Eb-n aranyérmet szerző Gécsek Tibor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!