Sport

2013.12.01. 17:50

Mert voltak azért szép pillanatok

Döntésének okairól beszél Bencze Tamás, a Falco kosárcsapatánk távozó trénere.

Tóth Gábor

Szombaton este, a Körmend elleni vereség után a Falco KC A-csoportos kosárcsapatának trénere, Bencze Tamás felajánlotta lemondását, amit a szombathelyi klubvezetés elfogadott.

Bencze Tamás 2011 januárjában érkezett Szombathelyre. A bemutatkozása remekül sikerült, hiszen a 11. helyről a 7. pozícióig vezette a csapatot. Aztán egy felejthetetlen szezont produkált a sárga-feketékkel, amikor is az ezüstéremig jutott a Falco. A tavalyi évben is teljesítette a célkitűzést, a felsőházban végzett a szombathelyi együttes.

Az idei szezonban azonban nem jöttek össze a dolgok, hiszen a tíz bajnokin a Falco erejéből mindössze két győzelemre futotta. Érdekesség, hogy a klubvezetés néhány hete ultimátumot intézett a szakmai stáb, a játékosok felé, miszerint a soron következő három bajnokin legalább két győzelmet be kell gyűjteni, különben változások lesznek mind a padon, mind a keretben. Ezt a feladatot teljesítette a csapat, hiszen legyőzte a Szegedet és a Nyíregyházát – Bencze Tamás mégis felajánlotta a lemondását.

Bencze Tamás távozik a Falco KC vezetőedzői posztjáról (Fotó: Horváth Csaba)

– Elsősorban két dolog miatt döntöttem úgy, hogy fel kell állnom a padról – fogalmazott higgadtan Bencze Tamás. – Az utolsó negyedben látottak nagyon elkeserítettek. Lehajtott fejeket láttam a pályán, tudtam, hogy néhány játékosom feladta, hiányzott a tűz, az elszántság. Ez játékosként is mindig az alap volt nálam, és edzőként is ez a minimum, amit elvárok. Elemi hibákat vétettünk, bátortalanul kosaraztunk, szinte odaajándékoztuk a győzelmet a jól felkészített, elszánt Körmendnek. Ki lehet kapni küzdve, felemelt fejjel, így azonban nem. Márpedig ha ez egyszer megtörtént, akkor megtörténhet többször is. Továbbá, bántott az is, amit a mérkőzés után tapasztaltam. Most már nemcsak engem, hanem a csapatot, a játékosokat is érte kritika a nézőtérről. Ez rossz irányba vezet. Persze amikor belekezdtünk a szezonba, belevágtunk a drasztikus fiatalításba, tudtuk jól, hogy benne van a pakliban a sikertelenség lehetősége. Mégis úgy érzem, hogy jó irányba indultunk el. A fiatalok bizonyították, hogy lehet rájuk építeni. Néhány meccsen fel tudtak nőni a feladathoz, a jövő pedig egyértelműen az övék. Jelenleg azonban még hullámzó a teljesítményük, a kiélezett, forró pillanatokban nem mindig hoznak jó döntést. De megemelem a kalapom a hozzáállásuk, a tehetségük előtt. Bízom benne, hogy az utánam következő edző is számít rájuk, folytatja a beépítésüket. Nem csömörlöttem meg a kosárlabdától, szeretnék majd edzőként, akár vezetőként a sportág mellett maradni, egyelőre azonban pihenésre van szükségem. Az biztos, hogy egyelőre Szombathelyen maradok, hiszen itt találtam párt magamnak, itt született a fiam. Megszerettem a Falcót, megszerettem a várost, az elmúlt évek nem múltak el nyomtalanul – a csapatnak továbbra is szurkolni fogok. Közönök mindent a vezetőknek, a játékosoknak, a másodedzőimnek és a szurkolóknak. Mert ne feledjük: voltak azért szép pillanatok – zárta szavait Bencze Tamás.

A felek közös megegyezéssel váltak el egymástól, az új tréner személyéről még nincs információ. Egyelőre a másodedző Váradi Kornél dolgozik a csapattal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!