Sport

2013.12.03. 18:15

Itt új edző: Andjelko Mandics hisz a Falcóban és a felsőházban is

Munkába állt a Falco-Trend Optika KC kosárcsapatának új trénere, Andjelko Mandics. A szakember rögtön nehéz feladattal kezd, hiszen a gyengélkedő Falco szerdán, 18.30-kor a remeklő Kaposvárt fogadja.

Tóth Gábor

Andjelko Mandics hétfőn este érkezett meg Szombathelyre, rögtön munkába állt, és azóta ismerkedik új csapatával.

– Érdekel a sportág, ez a szakmám, tehát a magyar kosárlabdát is figyelemmel kísértem, igaz, elsősorban a nemzetközi porondon szereplő csapatokat ismerem jobban – árulta el a 37 esztendős, négy nyelven, angolul, románul, szerbül és magyarul is kiválóan beszélő Andjelko Mandics.

– Amint képbe kerültem a Falcónál, rögtön informálódtam a szombathelyi klubról. Egykori edzőm, Szrecsko Szekulovics és korábbi játékostársam, Djordje Pantelics is csupa jókat mondott. Mindkét barátom biztatott, hogy vágjak bele a munkába. A Falco a magyar élmezőny tagja, az elmúlt években rendre jó eredményekkel rukkolt elő, megtisztetelés, hogy rám gondoltak a klubvezetők. Az edzői pályafutásomat Romániában, a Craiova gárdájánál kezdtem, de vágytam már egy új kihívásra, ezért is örülök a Falco megkeresésének. Egyelőre még ismerkedem új csapatommal, de azt nyugodtan kijelenthetem, hogy több van ebben a társaságban annál, mint amit a tabella sejtet. Úgy gondolom, hogy elsősorban a fejekben kell rendet rakni, egy-két játékosnak az önbizalmát kell helyrebillenteni. Továbbá szeretném hatékonyabbá tenni a védekezést.

Andjelko Mandics rögtön nehéz feladattal nyit, hiszen a gödörben lévő, a Körmendtől kapott szombati pofon után éledező Falco szerdán 18.30-kor a remeklő Kaposvárt fogadja. Érdekesség, hogy a Kaposvár három vereséggel kezdte a szezont, azóta viszont zsinórban hét bajnokit nyert meg, már harmadik a tabellán – ráadásul idegenben is igen csak hatékonyan teljesít.

– Az ellenfelet mindig tisztelni kell, de félni nem szabad tőle – fogalmazott a szakember. – A Kaposvár jó csapat, de azért nem verhetetlen. Lényegesen nem képvisel nálunk jobb játékerőt, csak jobban teljesít, jobban együtt van a csapat, jobb formának örvend. Azt minden játékosomtól elvárom, hogy teljes erővel, teljes szívvel küzdjön. Ez az alap. A Kaposvár néhány meccsét kielemeztem videón, de sajnos csak három edzés állt rendelkezésünkre a felkészüléshez. Nagyon fontos számunkra a meccs, mert hazai pályán többet már nem hibázhatunk. Én ugyanis még nem mondtam le arról, hogy teljesítsük az eredeti célkitűzést, vagyis be szeretnénk kerülni a legjobb nyolc közé. Hiszek abban, hogy ez sikerülhet. A Kaposvár legyőzésével pedig nagy lépést tennénk a céljaink megvalósítása felé. Ráadásul olyan teljesítménnyel kell előrukkolnunk, hogy javítsunk a csapatunk megtépázott megítélésén.

Andjelko Mandics egyedül érkezett Szombathelyre, két gyermeke, és a felesége Szerbiában maradt. A nagyobbik lánya ugyanis iskolás, míg felesége dolgozik, ezért bonyolult lett volna az országváltás. A tréner édesanyja magyar, ezért is beszél remekül magyarul és rendelkezik magyar állampolgársággal is. A vajdasági Bácska Topolya a szülővárosa, sok magyar barátja van. Játékosként bedobó poszton szerepelt, térdsérülés miatt hagyott fel a játékkal. Játékosként megfordult többek között a Szpartak Szabadka, a Radnicski, a Mega Vizura és a Nagyvárad csapataiban is. Edzőként a román Craiova gárdájával az elmúlt két szezonban jó eredményeket ért el, az idei bajnokság közben azonban önkét távozott. Mandics FIBA-licenccel rendelkezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!