Sport

2013.12.27. 19:10

Top 10-es iskolák: vasi intézmények a legjobbak között

A Magyar Diáksport Szövetség az esztendő végén a diákolimpiai eredményességük alapján rangsorolja a versenysorozatban részt vevő iskolákat. Az általános iskolák Top 10-es rangsorában kettő, a középiskolákéban három Vas megyei intézmény neve található.

Horváth Erika

A Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) az 1999/2000-es tanévtől vezette be azt a pontversenyszámítási rendszert, amelyet – figyelembe véve a testnevelő tanárok javaslatait – kis módosítással, a tizennegyedik tanévben alkalmaz az országos döntőkön eredményesen szereplő köznevelési intézmények elismerésére. A 2012/2013-as tanévben az MDSZ által 16 sportágban, hat korcsoportban rendezett diákolimpiai országos döntők 1–8. helyezett csapatai és egyéni versenyzői kerülhettek be az értékelésbe. Néhány sportágon belül többféle versenyt is kiírnak (például az egyéni és többpróba csapatversenyek mellett atlétikában mezeifutó, ügyességi és váltófutó diákolimpiát is rendeznek), így a 16-nál jóval több kategóriában lehet pontokat szerezni. Az I–IV. korcsoportnál 38 kategóriában 430, míg az V–VI. korcsoportnál 26 kategóriában 287 köznevelési intézmény egyéni versenyzője vagy csapata végzett az 1–8. helyeken és szerzett legalább egy pontot. (A szakszövetségek által szervezett diákolimpiai döntők eredményeit itt nem veszik figyelembe.)

A Bolyai Tehetségbankettjén az iskola legkiválóbb sportolóit is köszöntötték. A diákolimpiai versenyeken is több sportágban remeklő – a Magyar Köztársaság jó tanuló-jó sportolója elismerésben is részesült – Mester Dórának (balról) testnevelőtanára, Halmos Ildikó gratulál (Fotó: Bolyai iskola)

Az általános iskolák (I–IV. korcsoport) versenyében a Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium felért a dobogóra, 16 országos 1–8. helyezéssel – ezekből hat volt az arany-, kettő az ezüst- és egy a bronzérem – a harmadik helyen zárt. Az iskola diákolimpiai bajnoki címeiből négy atlétikában született (III. kcs. 4x100 m lányváltó, IV. kcs. 4x100 m fiúváltó, III–IV. kcs. fiú távolugró csapat, III–IV. kcs. 10x200 m váltó), s aranyérmes lett még a IV. korcsoportos lány kézilabdacsapat, valamint az úszó Gyürüs Hanna (I. kcs.). A Zrínyi Ilona Általános Iskola 12 1–8. helyezéssel kilencedikként került a legjobb tíz iskola közé. A zrínyisek az elmúlt tanévben az érintett sportágakban nem nyertek aranyat, de négy ezüsttel és egy bronzzal feliratkoztak az éremtáblázatokra.

A középiskolák (V–VI. kcs.) között a Nagy Lajos Gimnázium 13 pontszerző helyezéssel – három arannyal, két ezüsttel, két bronzzal –, negyedik, és ezzel a legeredményesebb vasi intézmény lett. Diákolimpiai bajnoki címet az V–VI. korcsoportos lány diszkoszvetőcsapat, az V., valamint a VI. korcsoportos fiú kosárlabdacsapat szerzett. Egészen kivételes módon a Bolyai iskola ebben a kategóriában is a Top 10-be tudott kerülni, 18 pontszerző hellyel, egy arannyal (V. korcsoportos mezeifutó lánycsapat), két ezüsttel és öt bronzzal. A három intézményt (Savaria, Gépipari, Berzsenyi) egyesítő Szombathelyi Műszaki Szakképző Iskola és Kollégium 14 1–8. helyezéssel – két arannyal, négy ezüsttel, három bronzzal – tizedik lett. A dobogó legfelső fokára a diszkoszvető Halász Bence (V. kcs) és a duatlonos Nemes Gergő (VI. kcs.) állhatott fel.

Vasiak a Top 10-es rangsorokban. Általános iskolák: 3. Nyugat-magyarországi Egyetem Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 163,5 pont, 9. Zrínyi Ilona Általános Iskola 97 pont. Középiskolák: 4. Nagy Lajos Gimnázium, Szombathely 150, 6. Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 141, 10. Szombathelyi Műszaki Szakképző Iskola és Kollégium 110.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!