Sport

2014.02.13. 17:35

Maratoni sakk: Rapport Richárd 27 napon át versenyzett

Hosszú, csaknem egyhónapos távollét, két nehéz verseny után pihenhet és töltekezhet fel ismét a családi környezetben a még 17 éves, de a 18. születésnapjához erősen közelítő sakk nagymester, Rapport Richárd.

Horváth Erika

A fiatal, de méltán világhírű nagymester, Rapport Richárd (2679) január 9-én kelt útra. Előbb a világ egyik legerősebb versenyén (2743 volt az Élő-pontátlag), a hollandia Wijk aan Zee patinás rendezvényén, a Tata Steel Chess szupertornán ülhetett asztalhoz 11, a világ élvonalába tartozó rivális ellen. Ricsi két győzelemmel és két döntetlennel gyűjtötte 3,5 pontját, amellyel a 11. helyen zárt. A torna végeztével egy napja volt áttenni a székhelyét Gibraltárra, és már rajtolt is a világ legerősebb nyílt versenyeként jegyzett sakkfesztivál 256 fős elit mezőnyében. A tíz fordulót 7 ponttal – öt győzelemmel, négy döntetlennel és egy vereséggel – fejezte be, ezzel 11. lett. Huszonhétnapos mérkőzés-sorozat után köszönthettük újra itthon.

– Igen, elég fárasztó sorozat van mögöttem. Egy ideig most itthon leszek és pihenek – mondta a decemberben rapid Európa-bajnokságot nyert Ricsi. – De ha most kellene arról dönteni, hogy mindkét versenyt bevállaljam-e, akkor is igent mondanék. Nekem a versenyzés szórakozás, és nem tud olyan sok lenni, hogy fájdalmas legyen.

Rapport Richárd az elszalasztott lehetőségek versenyének tartja a Wijk aan Zee-i szupertornát (Fotó: Horváth Csaba)

A Wijk aan Zee-i verseny a lehető legmélyebb víz, amibe egy fiatal sakkozó kerülhet. Ez nem hagyott túl jó emlékeket Ricsiben.

– Tulajdonképpen a két – Gelfand és Harikrishna – elleni győzelmemen kívül más jó ott nem történt velem. Egyrészt nagyon rossz volt a közérzetem, rettenetesen nyomasztott a sötétség, a rossz időjárás. A sakk szempontjából pedig úgy vélem, hogy az elszalasztott lehetőségek, indokolatlan vereségek versenye volt. Nem azon múlott, hogy világklasszisok voltak az ellenfeleim. Egyértelműen a magam hibái miatt nem sikerült jobban az a torna, és ez 12 Élő-pontba került. Tanulságok természetesen vannak, és igyekszem a jövőben hasonló hibákat nem elkövetni.

Hollandia után következett a napsütötte Gibraltár és egy teljesen más típusú verseny.

– Ott jóval kellemesebb volt, de át kellett állni egy másik hullámhosszra. És a második fordulóban egy gyengébb ellenfél ellen a döntetlenért is nagyon meg kellett küzdenem, hétórás parti volt. Aztán három győzelem után jöttek az igazán kemény ellenfelek. A tavalyi győztes, az orosz Vityjugov ellen sikerült döntetlenre menteni a partit, és a következő is remi lett a kanadai Hansennel. Örülök a kínai Wei Yi elleni sikernek. Ő 14 éves, komoly tehetség, 2012-ben az U20-as vb-n kikaptam tőle – az én hibám volt. Mindenképpen szerettem volna visszavágni és jó technikával, jó pozíciós teljesítménnyel bizonyítottam is – enyém lett a pont. Ekkor, a 8. forduló után még a második helyen álltam holtversenyben. Aztán a második helyen kiemelt francia Vachier-Lagrave ellen sötéttel gyengén játszottam és kikaptam. Ekkorra éreztem, hogy elfáradtam a hosszú sorozatban. Ha az utolsó partit megnyertem volna, jobb helyen végezhettem volna. De már nem voltam eléggé friss. A remivel 11. lettem. Ez nem különösebben jó eredmény, de hoztam az elvárásomat, 4 Élőt szereztem. Mindenképpen tanulságos volt ez a két verseny – summázott Rapport Richárd.

– Sok szituációt jól megoldottam, sokat rosszul, de azokból is lehet építkezni. Úgy tervezem, hogy máshogy, komolyabban készülök a továbbiakban. Hamarosan lesz Bundesliga-forduló, és március 4–12. között Izlandon, a Reykjavik Openen veszek részt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!