Sport

2014.04.14. 17:25

Sportiskolai gála: Három szombathelyi intézményt díjaztak

A Sportiskolák Országos Szövetségének idei díjátadóján is többszörösen érdekeltek voltak a szombathelyi intézmények.

Horváth Erika

A Sportiskolák Országos Szövetsége (SIOSZ) ötödször rendezte meg gáláját, amelyen az előző esztendő legjobban teljesítő sportiskoláit és sportiskolásait ismerték el. Magyarországon sportiskolai rendszerben 18 egyesületi és 99 közoktatási típusú intézmény működik mintegy 25 ezer általános és középiskolás fiatalt mozgósítva. A Magyar Sportok Házában a pályázatok alapján négy kategóriában 22 intézményt és 12 sportág legeredményesebb versenyzőit díjazták.

A négy kategóriából háromban is érdekelt volt Szombathely. Az 500 fő alatti egyesületi típusú sportiskolák között immár harmadszor lett dobogós a Szombathelyi Sportközpont és Sportiskola Nonprofit Kft. A 2010. és 2012. évi győzelem után ezúttal 760 ponttal a második helyen végzett az Egri Városi Sportiskola (1081) mögött, és a Kecskeméti Sportiskola (760) előtt.

A köznevelési típusú általános iskolák kategóriájában a budapesti Csík Ferenc Általános Iskola és Gimnázium nyert (1120 pont), a második hely – akárcsak tavaly – a 358 pontot gyűjtő Zrínyi Ilona Általános Iskoláé lett. A köznevelési típusú középiskolák rangsorában először pályázott a Nagy Lajos Gimnázium, és 376 ponttal az ötödik helyen zárt. Első a budapesti Csanádi Árpád Általános Iskola Sportiskola, Középiskola és Pedagógiai Intézet (2322,5).

A SIOSZ gáláján a szombathelyi különítmény. Balról: Foki Róbert, Pergel László, Varga Melinda, Boros András, Rácz Gábor, Németh Attila, Gerlachfalvy Csilla, Lazáry Viktor, Gubián Tamás, Vadász Gábor. Fotó: Szombathelyi sportiskola

A Magyarország legjobb sportági sportiskolása címre minden sportiskola egy sportágban adhatott le jelöltet. A Szombathelyi Sportiskola vezetőinek a sakkozó Varga Melindára esett a választásuk. Melinda tavaly az U18-as csapat Európa-bajnokságon aranyérmes lett, korosztályában a magyar ranglistán immár négy éve áll az élen. A SIOSZ Varga Melindát választotta a legjobb sportiskolás sakkozónak, és edzőjével, Pergel Lászlóval együtt köszöntötték.

– Hogy Szombathely három kategóriában is ott van a legjobbak között, azt is mutatja, hogy eredményes, példaértékű az együttműködésünk – összegzett Rácz Gábor, az idén 15 esztendős városi sportiskola szakmai vezetője. – Ha élsportról van szó, akkor ezt csak így lehet csinálni. A közoktatási típusú általános iskolákban hetente kétszer, a középiskolákban háromszor van reggeli edzésre lehetőség órarendi keretben, ez igencsak segíti a munkát. Nagy öröm, hogy segítőkész mindkét iskola, optimális feltételeket biztosítanak a sport és a tanulás hatékony összeegyeztetésére, a versenyzési, edzési időpontok összehangolására az iskolai feladatokkal. A Nagy Lajos is jó úton halad, hogy ugyanúgy biztos bázisa legyen az élsportoló-palántáknak, mint a Zrínyi; egyre több sportolónk választja továbbtanulása helyszínéül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!