Sport

2014.05.31. 09:35

Tóth II. születésnapja

Budapest – Május 16-án ünnepelte 85. születésnapját Tóth II. József, az Aranycsapat merseváti születésű, csepeli játékosa.

Vas Népe

Tóth II. Józsefet 85. születésnapja alkalmából a szombathelyi Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület a Magyarország-Anglia 7:1-es mérkőzés 60. évfordulóján, azaz május 23-án köszöntötte fel. Egyben megemlékeztek az angolokat legyőző csapatunkról is, melynek jobbszélsője Tóth II. József volt, aki a mérkőzés ötödik gólját szerezte. A sors átírta az eredeti forgatókönyvet, mert időközben a csepeli legenda kórházba került. Gál Lászlónak, a rendezvény főszervezőjének vezetésével a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban látogatták meg a 85 éves egykori válogatott labdarúgót. A sok ajándék között volt az a díszes diploma is, melyet Halmosi Zoltán, a Haladás VSE 11-szeres válogatott játékosa adott át Józsi bácsinak, aki azóta már hazatérhetett a kórházi kivizsgálást követően. De jó kedélye a kórházban sem hagyta cserben az ünnepeltet, köszöntése alatt is számtalan régi történetet mesélt a magyar futball aranykorából.

Tóth II. Jánost a kórházban köszöntötték fel a halmaysok. Balról Halmosi Zoltán, jobbról Gál László (Fotó: Halmay Egyesület)


Korabeli kép Tóth II. Jánosról 

A köszöntő eredeti helyszínén, Wichmann Tamás kenu világbajnokunk éttermében így csak a rendezvény második részét tartották meg. A Halmay Egyesület tagjaival együtt emlékeztek a csodálatos mérkőzésre a Nagy Béla Hagyományőrző Egyesület tagjai is, de jelen volt az MTK képviselője is, valamint az egykori remek csepeli birkózó, Németh „Nyiba” Sándor, aki nem messze Tóth II. József szülőfaluja mellett, Kenyeriben látta meg a napvilágot. A megemlékező szavak után a filmkockák segítségével az ünneplők újra megnézhették a mérkőzés góljait. A magyar-angol 7:1-es mérkőzés 60. évfordulója jó gondolatébresztőnek tűnik. A londoni 6:3 mellett a visszavágónak tartott találkozóról méltatlanul keveset beszélünk, hivatalos megemlékezés nem is volt a kerek évfordulón. Pedig a magyar válogatott még a londoninál is jobban játszott, ez a mérkőzés még sokkolóbb, még megalázóbb volt angol szempontból. „A magyar válogatott mintha egy másik bolygóról érkezett volna a Népstadionba” – mondták az angolok a mérkőzést követően. A megemlékezés után együtt maradt a társaság és még órákig jó hangulatú beszélgetést folytattak labdarúgásunk helyzetéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!