Sport

2014.07.08. 17:55

A világ idei legjobbja - Pars Krisztián 82,49 méteres egyéni csúccsal nyert

Pars Krisztián a világ idei legjobb eredményével nyert a Gyulai István Memorialon. A 82,49 méterrel nyolc év után sikerült egyéni csúcsot döntenie.

Horváth Erika

A székesfehérvári Bregyó-közi Regionális Atlétikai Központ közönsége hihetetlenül színvonalas mezőnyt köszönthetett, világsztár atléták sora állt rajthoz a futó és ugrószámokban is, de természetesen a legnagyobb klasszis dobók sem hiányoztak. A férfi kalapácsvetők 13-an voltak, ebből nyolcan az idei világranglista első tíz helyezettje közé tartoztak. A tavalyi világbajnokságot megnyerő lengyel Pawel Fajdek világranglistavezetőként indult, egy hete 82,37 méteres egyéni csúccsal taszította le az első helyről a Dobó SE olimpiai bajnokát, Pars Krisztiánt. A magyarországi visszavágón Németh Zsolt tanítványa állt az élre, Fajdek 76,84 méterére 79,84-dal válaszolt. A lengyel kontrázott: 80,73-ra szállt a kalapácsa, de Krisztián nem maradt le, sőt. A 81,65 méterrel túlszárnyalta idei legjobbját. A harmadik sorozatban mindkét klasszis dobása érvénytelen volt – a szombathelyi kalapácsvető lába megcsúszott. Negyedikre sem tudtak eredményt mérni, Pars elégedetlen lévén a dobással, szándékosan lépett ki. Az ötödik sorozatban Fajdek kalapácsa szektoron kívül ért földet, Krisztiáné viszont 81,35 méternél. És következett az utolsó kör. Fajdek: érvénytelen, Pars: 82,49 – a világ idei legjobb kalapácsvető eredménye, egyben új egyéni csúcs is. A 2006-ban elért 82,45-ot szárnyalta túl. A fehérvári közönség a 32 éves kalapácsvető örömtáncát is élvezhette.

– Számítottam jó eredményre, de egyéni csúcsra azért nem – mondta a nagy dobás után lapunknak Pars Krisztián. – Főként, hogy a verseny előtt esett, és az amúgy is gyors kör csúszós lett. De szerencsére elállt, a kör pedig kiszáradt, én pedig egyre jobban belejöttem. Az utolsó dobásnál, elsősorban a fantasztikus közönség miatt kockáztattam. Nagyon örülök, hiszen nyolc éve vártam az egyéni csúcsra. De nem vagyok teljesen elégedett. Szerintem lehetett volna még jobb, 83-nál is nagyobb. Vissza kell néznem a felvételt, hogy csak úgy éreztem, vagy tényleg voltak-e hibák a dobásban.

 

Pars Krisztián a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) kalapácsvető sorozatában megerősítette első helyét. A pontversenyt 243,89 ponttal vezeti Nazarov (240,06) és Fajdek (238,53) előtt. (A kalapácsvetők a sorozatba tartozó versenyeken elért legjobb három eredményét adják össze).

A másik két magyar – vasi – férfi kalapácsvető közül Németh Kristóf (Dobó SE) 72,49, Hudi Ákos (Haladás) 69,55-dal zárt. A nőknél a junior vb-re készülő Gyurátz Réka (Dobó SE) öt centi híján 65 métert ért el a nagy sztárok között.

A magyar Szuper Liga-sorozatba tartozó férfi 400 méteren a szintén junior vb-s Móricz Bálint 46,90-os egyéni csúccsal nyert, megelőzve a sérüléséből visszatért felnőtt Eb-ezüstérmes Deák Nagy Marcellt is.

 

Óráról órára: Elkezdődött a Gyulai Memorial atlétikai Magyar Nagydíj

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!