Sport

2014.07.28. 18:35

Tíz kilométeres ob lesz Szombathelyen

Szombathely - A vasi megyeszékhelyen lesz szeptember 28-án a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) által először kiírt 10 kilométeres országos bajnokság.

Horváth Erika

Az új MASZ-vezetés egyik újítása, hogy ne csak 10 000 méteres pályabajnokságot, hanem utcai ob-t is rendezzenek 10 kilométeren. Kívés István, a SZoESE atlétikai szakosztályának vezetőedzője pályázott az első ilyen bajnokság rendezésére, és már javában készül is a szeptember 28-án, vasárnap esedékes viadalra.

A kreatív öteleteiről is ismert Kívés Istvánnak versenyszervezésben is nagy rutinra tett szert, az ő és segítő csapata nevéhez fűződik a Kőszeg -Szombathely 15 kilométeres verseny, amelyet ezidáig már négyszer bonyolítottak le. Már több mint negyedszázados múltra tekint vissza a Csótó Csúcsfutás. 2001-ben a Sugár úti Atlétikai Centrum akkor átadott új műanyag pályáján 10 000 méteres ob is volt, de említhetjük az országos mezefutó fesztiválokat, illetve 10 -15 kilométeres minősítő versenyeket is. Tapasztalatban tehát nincs hiány. Vagy mégis?

Söjtöry Elvira és Kívés István összefognak a sikeres versenyért (Fotó: Horváth Erika)

- Úgy gondoltam, hogy ez a rendezvény egy igazi futófesztivál lehetne, ha az amatőrök is kapnának versenyzési lehetőséget. Sokan vannak olyanok, akik 10 kilométerre nem képesek, vagy nem vállalnak be, de egy váltó tagjaként 2,5 kilométert örömmel teljesítenének. Az amatőr versenyek szervezésében viszont Söjtöry Elvirának van nagy tapasztalata, ezért a segítségét kértem -számolt be a szervezés állásáról Kívés István.

Söjtöry Elvira a Szombathelyen rendezett futóversenyek nagyasszonya. Húsz Elvira Maraton, 18 maratoni váltó szervezése volt már mögötte, amikor négy évvel ezelőtt visszavonult ettől az önkéntes munkától.

- Nagyon öröm számomra, hogy végre újra lesz szombathelyi futóverseny amatőröknek. Ezért amiben tudok, szívesen segítek - mondta Elvira.

Előzetesen néhány információ: a rajt a Gagarin utcában lesz, a versenyközpont és a cél a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjának C épülete előtt. A 2,5 kilométeres pályát pedig a Gagarin úton, a Jókai utcán, a Brenner Tóbiás körúton a Nárai úton és a Dózsa György úton jelölik majd ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!