Sport

2014.08.01. 14:05

Halász Bence az ifjúsági olimpiára esélyesként utazik

A magyar ifjúsági olimpiai csapat egyik nagy esélyesének a Dobó SE kalapácsvetőjét, Halász Bencét tartják. Nem véletlen, övé az U18-as korosztályban a világ legjobb eredménye.

Horváth Erika

Halász Bence csalódottan érkezett haza hétfőn az egyesült államokbeli junior atlétikai világbajnokságról. Tizenhét évesen – na jó, csak augusztus 4-én, hétfőn lesz a születésnapja – jó esélye lehetett volna az U20-as vb-n döntőbe kerülni, sőt. Ehelyett a nézőtérről követhette nyomon a finálét.

Halász Bencét nem kell munkára sarkallni, tudja a dolgát (Fotó: Unger Tamás)

– Nagyon jó formában utaztam ki, és ugyanezt éreztem az ottani edzések alapján is – idézte fel a történteket Németh László és Németh Zsolt tanítványa. – Sőt a melegítésnél is. Bár a szervezők mindenki meglepetésére nagyon magas, 74,50 méteres szintet állapítottak meg, úgy gondoltam, ezt már első kísérletre is tudom teljesíteni. 75-76 méter körüli lett, csakhogy kiléptem. Az a helyzet, hogy a 6 kilós kalapáccsal nem olyan stabilak a dobásaim technikailag, mint az ifik 5 kilós szerével. A rontás után elkezdtem izgulni: mi van, ha nem sikerül, ha nem tudom megdobni a hátralévő két kísérletből. Hát nem is tudtam, 71,95-dal várhattam a B csoport történéseit. De sejtettem, hogy ez nem lesz elég a döntőhöz.

Bence nem jutott a 12 közé, 44 centin múlott. Ezen a vb-n ugyan még nem neki voltak a legnagyobb esélyei, de 76,31 elég volt a dobogó harmadik fokához.

– Versenyben lehettem volna a bronzéremért... Nagy pofon volt. De az erős emberek a kudarcból is tudnak erőt meríteni. Még sok edzés kell ahhoz, hogy profinak mondhassam magam. Igyekszem az eddiginél is jobban figyelni a technikára. A junior korosztályban jövőre Európa-bajnokság lesz, két év múlva pedig megint vb. Azokon a versenyen már nagy reményeim lehetnek.

És a közelgő kínai ifjúsági olimpián is, amelyen Halász Bence a magyar csapat egyik nagy reménysége. Emlékeztetőül: a bakui európai kvalifikációs viadalon az 5 kilós kalapáccsal a világ valaha elért legjobb eredményével, 78,16 méterrel nyert. A második helyezettet több mint hét méterrel verte. Cseppet sem mellesleg diszkoszvetésben második lett. Ám hiába harcolta ki ebben a számban is az olimpiai kvótát, egy nemzetből egy atléta csak egy számban indulhat. És még egy adalék ahhoz, hogy miért abszolút esélyes Bence az olimpián: a világ idei 16 legjobb kalapácsvető-eredményéből 15 az övé. A világranglistán második ukrán Piszkunovnak még nincs 80 méteren felüli eredménye sem (79,94).

De vajon a junior vb-fiaskó után Nankingban lesz-e elegendő önbizalom és magabiztosság?

– Az ifi olimpia az idei fő versenyem, és nekem még az 5 kilós kalapács az igazi szerem. Azzal sokkal stabilabb vagyok. Az eugene-i esetből tanulok. Még három hét van a versenyig, addig is rengeteget gyakorolom a lengetést, amin nagyon sok múlik. A nankingi olimpiát ugyanúgy képzelem el, mint ahogy a bakui kvalifikációs viadalon történt. A selejtezőben biztosan nem lesz gond, ott egy laza dobás is elég a döntőhöz. A fináléban pedig egy 79-80 körülivel nyitnék, aztán hajrá, az aranyért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!