Sport

2014.12.03. 15:30

Ausztráliába repültek - Nemzetközi Diákjátékok előtt a szombathelyi fiatalok

Szombathely - Szerdán délelőtt indult útnak Szombathely 17 fős delegációja a távoli Ausztráliába a 48. Nemzetközi Diákjátékokra.

Horváth Erika

A szombathelyi küldöttség az indulás előtt. Balról: Rácz Gábor, Sárközi Dominik, Csizmazia Kornél, Kóbor Bálint, Barta Márton, Bede Petra, Molnár Marcell, Dévai Boglárka, Karvalics Péter, Havasi Attila, Székely Dóra, Németh Boglárka, Kovács Balázs, Gönczöl Mátyás, Szuák Ákos, dr. Puskás Tivadar polgármester, Lengyák György, Koczka Tibor alpolgármester, Németh Adrienn, Mátyás Tiborné (Fotó: Unger Tamás)

A Nemzetközi Diákjátékok története 1968 óta íródik. Akkor rendeztek először mini olimpiát 12 -15 éves gyerekek számára. A rendezvény különlegessége az, hogy nem országokat, hanem városokat képviselnek a résztvevők. Szombathely 1974-ben kapcsolódott be először a Nemzetközi Diákjátékokba, amelynek azóta is aktív résztvevője. Kétszer, 1988-ban és 2001-ben házigazda is lehetett.

A világ 85 országából 370 város küldött már versenyzőket valamelyik eddigi rendezvényre. Az idei nyári játékok résztvevőit Ausztrália Lake Macquarie nevű városa láthatja vendégül. Szokatlan módon decemberben 6. és 11. között , hiszen azon a féltekén most tombol a nyár. A nyolc sportágban megrendezendő versenyre 80 város mintegy 2500 diáksportolóját nevezték be.

A szombathelyi küldöttség. Balról: Havasi Attila, Karvalics Péter, Némeh Adrienn, Szuák Ákos, Bede Petra, Dévai Boglárka, Barta Márton, Rácz Gábor, Székely Dóra, Molnár Marcell, Gönczöl Mátyás, Németh Boglárka, Csizmazia Kornél, Kóbor Bálint, Sárközi Dominik, Lengyák György. A képről hiányzik Kovács Balázs küldöttségvezető (Fotó: Tímár Gergely)

A hagyományokat folytatva Szombathely ezúttal sem marad távol: három sportágban 11 sportolóval képviselteti magát. Négy atléta áll majd rajthoz: Bede Petra, Kóbor Bálint és Sárközi Dominik 100 méteren, Csizmazia Kornél távolugrásban. Edzőként Lengyák György kíséri őket. Szintén a Szombathelyi Sportiskola versenyzője a három tornászlány, Dévai Boglárka, Németh Boglárka és Székely Dóra őket Rácz Gábor edző versenyezteti. Csapatban és egyéniben is hirdettek versenyt. A Vízmű SC úszói közül Barta Márton, Gönczöl Mátyás Szabolcs, Molnár Marcell és Szuák Ákos léphet rajtkőre négy-négy számban Karvalics Péter edző irányításával. A küldöttséget Kovács Balázs vezeti, a szakmai vezető Havasi Attila, tolmácsként Németh Adrienn tart még a csapattal.

A küldöttséget a szerda délelőtti indulás előtt dr. Puskás Tivadar polgármester köszöntötte és búcsúztatta. Aztán autóbuszra szálltak, hisz kora délután Schwechatról indult a repülőgépük. Háromórás dubaji megszakítással összesen 19 órás repülőút várt rájuk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!