Sport

2015.03.03. 19:20

Robin Hoodtól a párbajtőr Eb-bronzig

Rosszul - betegséggel - kezdődött, de jól - csapatbronzzal - zárult a kadet vívó Európa-bajnokság a Szombathelyi Vívóakadémia párbajtőrözője számára.

Unger Tamás

A Szombathelyi Vívóakadémia 16. évében járó párbajtőrözője, Bende Bence a magyar kadet ranglistán elfoglalt második helyezésével vívta ki a válogatottságot – Győrffy Kritóf és Bakos Bálint után ő a klub harmadik versenyzője, aki korosztályos világversenyre jutott.

A múlt héten Mariborban rendezték meg a kadet és junior vívó Európa-bajnokságot. A magyar csapat kedden kelt útra Szlovéniába. Bende Bence – Patócs Zsolt tanítványa – nem a legjobb formában, hiszen hétfőn leverte lábáról egy mandula-gyulladás – még az iskolából, a kőszegi Jurisich gimnáziumból is haza kellett mennie. Kedden azért persze elutazott élete első világversenyére, de a szerdai egyéni viadalon nem volt igazán elemében. Ennek ellenére csoportjában négy asszót megnyert, kettőt vesztett – mindkettőt hosszabbításban, egy tussal. Így a 111 fős mamut mezőnyben a 64 közé jutásért nem kellett vívnia.

Bende Bence párbajtőröző az Európa-bajnoki bronzzal (Fotó: Unger Tamás)

– A 32 közé kerülésért a belga Loyolától 15-12-re kaptam ki, így nem folytathattam tovább a versenyt, 34.-ként zártam – mondta Bence. – Úgy érzem, meg tudtam volna verni, ha rendesen kapok levegőt; és betegen a koncentrációm sem volt az igazi.

A szerdai pihenő után a csapatverseny következett – Nagy Dáviddal, Andrásfi Tiborral és Mestyanek Mátéval. Itt már sokkal jobban ment a vívás Bencének. Az ukránok elleni 45-29-es győzelemmel végződő csatából például 11-1-gyel vette ki a részét. A franciákat 45-42-re győzték le, az olaszokkal szemben viszont 43-45-re alulmaradtak. A lengyelek elleni bronzmérkőzésen egy térdsérülés akasztotta meg Bencét, de a csapatot szerencsére nem, 45-39-es sikerükkel az Eb első magyar érmét szerezték. Nagy volt az öröm, de már egy kicsit a jövő évi Eb is a szemük előtt lebeg, hiszen akkor is mind a négyen szerepelhetnek ebben a korosztályban.

Bende Bence szerint sok munka vár még rá, hogy elérje nagy célját, a felnőtt válogatottságot, illetve világversenyes helyezést. De eddigi útja is kemény munkával volt kikövezve.

– Kiskoromban nagyon szerettem a Robin Hood című filmet, amiben sokat kardoztak. 2006-ban másodikos voltam a Neumann iskolában, amikor megláttuk a Vívóakadémia toborzóját a faliújságon. Eljöttünk és nagyon megtetszett. Egy-másfél év múlva volt az első versenyem, Horvátországban. Már az is sikerélményt, harmadik helyet hozott. Aztán jött az Olimpici sorozat, ahol szinte mindig dobogós voltam. Tavaly indultam először kadet viadalon; a Győrben rendezett európai körversenyen is harmadik lettem. Így aztán stabilan tartottam a második helyet a ranglistán, amivel nemcsak az Eb-részvételt harcoltam ki, hanem ott lehetek az április 1–9. között az Üzbegisztánban rendezendő korosztályos világbajnokságon is. Nem baj, hogy nem kard, hanem párbajtőr lett a fegyverem – tértünk vissza egy pillanatra a kiindulóponthoz.

– Sokkal jobban illik az alkatomhoz. Tavaly nyár óta sokat nyúltam, az is előny, hogy hosszabbak lettek a végtagjaim. Nagyon sokat dolgozunk. Nem könnyű mindent összeegyeztetni, hiszen Gyöngyösfaluban lakom, Kőszegen tanulok és Szombathelyen edzek – minden nap. Az edzőmmel megpróbáljuk a maximumot nyújtani, és kéthetente keretedzésekre is járok Budapestre. Azért küzdök, hogy jövőre is válogatott lehessek. Nem lehet a babérokon ülni, mert akkor a ranglistán mögöttem lévők könnyen beérhetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!