Sport

2015.07.28. 17:47

Barta Márton váltóbronza - Dobogón a 4x100 méteres fiú gyorsúszócsapat az EYOF-on

Tbiliszi - A Vízmű SC úszója, Barta Márton bronzérmet szerzett az Európai Ifjúsági Olimpiai fesztiválon (EYOF) a fiú 4x100 méteres gyorsváltóval.

Horváth Erika

A Grúziában zajló EYOF-on két versenynap után két arany-, egy ezüst- és öt bronzéremmel állnak már a magyarok – ezzel az éremtáblázat negyedik helyét foglalják el. A nyolc medálból hatot az úszók szereztek (egy atléta, egy pedig cselgáncsozó nevéhez fűződik), és az egyiknek részese volt Barta Márton, a Szombathelyi Vízmű SC 16 éves válogatottja is. Még a hétfői nap történései közé tartozik a magyar fiú 4x100 méteres gyorsváltó szereplése. A Végh István, Barta Márton, Holló Balázs, Márton Richárd összetételű csapat a délelőtti selejtezők során a harmadik futamban első helyen zárt 3:28,85 perces időeredménnyel, ezzel az orosz, az izraeli és a horvát kvartett után a negyedik helyen jutott be a fináléba. A döntőben aztán sikerült a dobogóra is felkapaszkodni. Végh István a negyedik helyről indította Barta Marcit, aki a második helyre hozta fel a magyar váltót.

A bronzérmes fiú 4x100-as gyorsváltó (balról): Márton Richárd, Holló Balázs, Barta Márton és Végh István. Fotó: www.mob.hu

Ezt a helyezést még Holló Balázs is tudta tartani, de a már két egyéni bronzot is magáénak tudó Márton Richárdot végül lehajrázta a németek negyedik helyről induló befejező embere. Mindenesetre a bronz is gyönyörűen csillog. A győzelmet Oroszország váltója szerezte meg 3:26,16 perccel, a második németek 3:26,20-ot úsztak, míg a harmadik magyarok 3:26,40-ra javították délelőtti eredményüket. Barta Marci még két egyéni számban, 200 és 400 méteres vegyesen úszik Tbilisziben.

Kedden folytatódott a teniszezők egyéni viadala, és megkezdődött a párosok versenye is. A hétfőn egyesben a kőszegi Vörös Mátét búcsúztató grúz versenyző a 16 közé is bejutott, de Kihn Dániel a 32 közül már nem tudott továbblépni, három játszmában alulmaradt belga riválisával szemben. Ám a két magyar fiú a párosban még vigasztalódhatott – a brit Jacob Fearnly–Emile Hudd kettős ellen szálltak harcba a 16 közé jutásért. Az első játszmát 6:3-ra a magyar fiúk nyerték, de a másodikban 6:4-gyel egyenlítettek a britek. A harmadikat viszont 1:4-es hátrányból meg tudták fordítani Mátéék (6:4), ezzel nyolcaddöntősök lettek. A nyolc közé jutásért a lett és liechtensteini duó mérkőzés győztesével találkoznak.

Szerdán lépnek a szerekhez a lány tornászok – köztük Székely Dóra, a Szombathelyi Sportiskola versenyzője – a csapatversenyt és az egyéni selejtezőket rendezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!