Sport

2015.07.10. 17:58

Juhász Lilla rekordja - A HVSE gátfutója döntős az U23-as Eb-n

Juhász Lilla, a Haladás VSE atlétája 13,20 másodperces új korosztályos országos rekorddal jutott be a 100 méteres gátfutás döntőjébe az U23-as Európa-bajnokságon.

Horváth Erika

Pénteken három Vas megyei atléta is színre lépett az Észtországban zajló U23-as atlétikai Európa-bajnokságon. Elsőként a Dobó SE kalapácsvetője, Banga Beatrix. A 2013-ban junior Eb-bronzot szerző sportoló a legfigyelemreméltóbb eredményét azzal érte el, hogy egy nagyon komoly gerincműtét után visszatért, és ki tudta harcolni az Eb-részvételt. Ennél sokkal több most még nem várható tőle. Németh Zsolt és Németh László tanítványa 54,26 méterrel nyitott, amit 54,09 követett. Végül 58,24 méterrel zárta a selejtezőt és az Eb-t is – ezzel csoportjában a 12., összességében a 22. helyet szerezte meg. Azért lesz magyar képviselet a szombati döntőben, hiszen a veszprémi Fertig Fruzsina 67,34 méterrel, a harmadik legjobb eredménnyel lépett tovább.

A női 100 méteres gátfutás délelőtti selejtezőjének második futamában állt rajthoz Juhász Lilla, a Haladás VSE – és Lengyák György – versenyzője. Az Egyesült Államokban ösztöndíjjal tanuló és sportoló futó semmit nem bízott a véletlenre, a futammásodik helye középdöntőt ért – a 13,72 másodperces eredménye a 12. volt a 30-as mezőnyben. Délután a 16 továbbjutott versenyző már fináléért csatázott két futamban. Az 1–3. helyezettek és időeredményük alapján még ketten juthattak a legjobb nyolcba. Lilla futamában nagyon dinamikusan, nagyon jó ritmusban futva harmadik helyen ért célba – a 13,20 mp-cel pedig saját, nemrégiben felállított, 13,32-os U23-as országos rekordját is megjavította. A két elődöntő összesítésében ez az ötödik legjobb eredmény volt.

– Bár az edzéseken láttam, hogy Lilla nagyon jó állapotban, formában érkezett haza, nem gondoltam ilyen nagyszerű eredményre. Nagyon-nagyon régen volt már, amikor ilyen jó időt futottak magyar gátfutónők – mondta Lengyák György. – A riválisok eredményeit látva dobogós hely azért nem várható a döntőben; bár ma is nagyon kellemes meglepetést szerzett Lilla. De egy hasonlóan jó futást mindenképpen várok tőle.

Már az edzéseken is látszott, hogy Juhász Lilla jó formában van. Fotó: Unger Tamás

Egy másik Lengyák-tanítvány, Móricz Bálint 200 méteres síkfutásban állt rajthoz. A 27 futó négy futamban selejtezett. A 20 éves felnőtt magyar bajnoki címvédő többhetes kényszerpihenője után még nem az igazi, 21,40-dal hetedik lett a nagyon erős futamban, ez összesítésben a 20. helyet jelentette. 21,21 mp volt az az időeredmény, amivel még tovább lehetett volna jutni – Bálint idei legjobbja 21,35.

– Bálint a kettes pályát kapta, az olyan magas futóknak, mint ő, az nagyon kedvezőtlen, és a sérülése miatt sincs a topon – kommentált a helyzetet Lengyák György. – Most már a következő feladatra, a 4x100-as váltóra kell koncentrálnia.

Pénteken három érmet is szereztek a magyarok: A női hétpróbát Krizsán Xénia nyerte 6303 ponttal – amellyel olimpiai kvótát szerzett –, férfi kalapácsvetésben Pásztor Bence 74,06, diszkoszvetésben Szikszai Róbert 58,82 méterrel lett harmadik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!