Sport

2015.07.14. 13:53

Szili István Amerikában is bemutatkozik

Bethlehem - Pénteken debütál az Egyesült Államokban a Kőszegről indult profi bokszoló, Szili István – WBC Latino, IBO interkontinentális címmérkőzésen – a középsúlyban veretlen Antoine Douglas ellen.

Gallen Ervin

Profi pályafutása során először szerepelhet az Egyesült Államokban Szili István, ráadásul főmérkőzésen, amelyet élőben közvetít a Showtime televíziós csatorna. A Herceg (The Prince) becenevű, hosszabb ideje a svájci Frenkendorfban élő és készülő, 32 éves kőszegi bunyós ellenfele a szintén veretlen, 22 esztendős amerikai Antoine Douglas lesz. Szili hivatásos karrierje eddigi legnagyobb kihívása előtt áll.

– Az összecsapást a menedzserem, barátom Benny Blanko szervezte le, aki nagyon jó amerikai kapcsolatokat ápol, mivel a tanulmányait Las Vegasban végezte – árulta el a profiboksz.hu megkeresésére a vasárnap óta a helyszínen, a pennsylvaniai Bethlehemben tartózkodó Szili István. – Igen, a profik között a karrierem legnagyobb mérkőzése ez lesz, de amatőrben már voltak keményebb ellenfeleim. Egy álmom vált valóra azzal, hogy az USA-ban bokszolhatok – a tévés közvetítés, főmérkőzés csak hab a tortán. Nem a pénz motivál. Csak hogy mindenki értse: a mérkőzés pénzdíjának körülbelül a felét bele is teszem a felkészülésbe. Az edzőtábort, a sparringpartnereket, a hoteleket, repülőjegyeket, edzőket mind én fizettem, ez több ezer euróra rúgott.

Szili István a tavaly augusztusi, Mathias Zemski elleni, a hatodik mentetben technikai K.O.-val záruló mérkőzésén. A kőszegi bokszoló győzelmével begyűjtötte az UBF szervezet középsúlyú bajnoki címét. Fotó: profiboksz.hu/Danyó Erik

– Mostanság, ha egy magyar bunyóst külföldön, külföldi rivális ellen látunk, a többség azonnal elkönyveli, hogy egyértelműen az áldozati bárány szerepét szánják honfitársunknak.

– Igen, sajnos a magyar bunyósok többségét hamar lemészárolják külföldön. Én nem szeretnék közéjük tartozni, sőt, nem is tartozom! Úgy nem lehet kimenni, ha nem vagyunk felkészülve, csak pénzt akarunk keresni... De ezt a bunyósok maguk vállalják, senki nem kényszeríti őket, csak a pénztelenség! Én a maximumot hozom ki magamból, és nem egy birkának érzem magam, aki letört fejjel vér és szív nélkül megy be a ringbe, csak a meccspénzért. Szerencsére a nincstelenségnek vége az életemben, jelenleg minden passzol, tehát nem a pénzért jöttem ki, mert mindenem megvan Svájcban.

Mint Szili István elmondta, a mérkőzésre való felkészülése első két hetét Svácban töltötte, majd négy hétre Magdeburgba tette át a székhelyét, ahol René Friese irányította az edzéseit. Együtt készült Robert Stieglitzcel, akinek korábban már háromszor segítette a felkészülését kesztyűpartnerként.

– A négy hét alatt száz menetet kesztyűztem Stieglitzcel, Kevin Küntzelrrel, Moritz Stallal, Lelito Lopezzel, Hadillah Mohoumadivel illetve Pintye Szabolccsal. Utóbbi mint régi ellenfelem, barátom kijött velem a mérkőzésre is, végig segített mindenben. Összességében nagyon jó hathetes tréning után, felkészülten várom a mérkőzést a fiatal, gyors, technikás Douglas ellen, akinek tipikusan amerikai stílusa van. Az akklimatizálódás jól sikerült, minden rendben. A súlyom is jó, most már csak átmozgató, könnyű edzéseket csinálunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!