Sport

2015.08.18. 13:00

Elkezdte a Falco - Sok az új játékos, épül az új csapat

Szombathely - Megkezdte a felkészülést a 2015/2016-os szezonra és a FIBA Európa Kupára a Falco KC Szombathely NB I-es férfi kosárcsapata, az új játékosok is felvették a munkát.

Tóth Gábor

Kálmán László hétfőn este vezényelte az első edzést csapatának az Arena Savaria frissen felújított játékterén. A tréningen csak nyolc magyar játékos Váradi Benedek, Bognár Kristóf, Simon Kristóf, Bazsó Brúnó, Hódi Patrik, Bagó Martin, Durázi Krisztofer, Kovács Bence izzadt, ugyanis az új szerzemények Pichler Gegely technikai vezető társaságában orvosi vizsgálaton vettek részt Székesfehérváron. Csak az edzés végén értek Szombathelyre, beköszöntek, bemutatkoztak a társaknak, de át már nem öltöztek. Kedden délelőtt viszont már Dobos László, Dino Butorac, Eric Atkins, Ryan Wright és Zsarko Csomagics is ott volt a Csónakázótónál tartott futóedzésen. Az ötödik légiós, Kirk Van Slyke repülőgépe hétfőn késő este landolt Bécsben, a több mint húsz órás utazás után nem volt értelme kiugrasztani az ágyból, ő később csatlakozik a kerethez.

Egyelőre csak a horvát hátvéd, Dino Butorac és az amerikai irányító, Eric Atkins rendelkezik garantált szerződéssel. Dobos László, Ryan Wright, Zsarko Csomagics és Kirk Van Slyke próbaidejét tölti, nekik meg kell győzniük tudásukról a szakmai stábot.

- Elégedett vagyok, korán összeállt a keretünk, lesz bőven időnk a közös munkára árulta el az edzőként a második teljes idényének nekifutó Kálmán László. Az első napokban ráhangolódunk a feladatra, de aztán gyorsan belevágunk a közepébe. Mivel sok a próbajátékos, ezért sok labdás edzés lesz, megpróbálom mielőbb felmérni az új fiúk képességét. Ugyan mindannyian jó statisztikákkal, ajánlásokkal, videókkal érkeztek, de a szememben, a saját tapasztalatban azért jobban bízom. Ha mindenki beváltja a hozzá fűzött reményeket, akkor azért nem lesz rossz csapatunk. A fiatalok is fejlődőképesek, a felkészülési időszakban kapnak majd bőven lehetőséget a bizonyításra. Igyekszünk olyan munkát végezni, olyan együttest kialakítani, hogy a nemzetközi szerepléssel járó kettős terhelést is bírja. Lesz dolgunk bőven, hiszen tulajdonképpen egy teljesen új csapatot kell felépítenünk.

- Szeretnék sokat játszani, fejlődni, bízom benne, hogy erre a Falcónál lesz lehetőségem árulta el a spanyol Zaragoza gárdájától kölcsönbe hazatérő 21 éves, 222 centis center, Dobos László. Tudom, hogy a Falcóban nagyon jó az utánpótlás-nevelés, külön is sokat foglalkoznak a játékosokkal, a fiatalok is bőven kapnak lehetőséget és Kálmán László személye is sokat jelent nekem. Mindent el fogok követni, hogy hasznos tagja legyek a csapatnak.

- Vasárnap érkeztem meg Zágrábból Szombathelyre, egyelőre ismerkedem a várossal, az új társakkal, az új csapatommal. Eddig nagyon kedvezőek a benyomásaim, remek körülmények közé kerültem - fogalmazott a Perl Zoltán pótlására kiszemelt, Svédországban bajnokágot nyert horvát Dino Butorac. - Úgy tűnik, hogy jó kis csapatba kerültem, szimpatikusak a társak, és tetszik a szakmai stáb koncepciója. Plusz motiváció számomra, hogy a Falco érdekelt a FIBA Európa Kupában. Szeretnék rászolgálni a bizalomra, minden erőmmel azon leszek, hogy minél jobb szezont fussunk a Falcóval.

- Izgatottan vártam már a találkozást az új csapattársaimmal, örülök, hogy itt lehetek - mondta a görög ligából érkező amerikai irányító, Eric Atkins. - Egy kicsit fáradt vagyok még, ugyanis hosszú utazás van mögöttem, de nahány nap alatt összeszedem magam. Bízom benne, hogy megállom a helyen a Falcóban, és a magyar bajnokságban és természetesen nagyon lelkesít, hogy a nemzetközi porondon is próbára tehetem a tudásomat. Várom már az edzőmeccseket, nagy lendülettel vetem bele magam a munkába.

A Falco szakmai stábja nem változott, Kálmán László munkáját Váradi Kornél segíti edzőként, Hajas Csaba és Németh Zoltán a két erőnléti edző, dr. Andics Tamás a csapatorvos, Tanai Zoltán a gyúró, a már említett Pichler Gergely pedig a technikai vezető. Perl Zoltán távozása miatt egyelőre nincs csapatkapitány, de mint azt Kálmán László jelezte, néhány héten belül döntést hoz ebben a kérdésben. A Falcót érintő hír még, hogy a klub a 2015/2016-os szezonban nem indít csapatot a B csoportban.

Az NB I-es bajnokság október 3-én kezdődik. A FIBA Európa Kupa első csoportmeccsét október 28-án, az utolsót pedig december 2-án rendezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!