Sport

2015.08.21. 16:29

Költöznek a tornászok: Iskolakezdésre berendezkedhetnek

Szombathely – Augusztus végére befejezhetik a költözést, berendezkedést a Szombathelyi Sportiskola tornászai az Arborétum Sportcentrum csarnokában.

Horváth Erika

A Szombathelyi Sportiskola tornaszakosztálya már megkezdte a kiköltözést a közeljövőben felépítendő új Haladás Labdarúgó Stadion és Multifunkcionális Sportkomplexum miatt lebontásra ítélt Rohonci úti munkacsarnokból. Mint Rácz Gábortól, a Szombathelyi Sportközpont és Sportiskola Nonprofit Kft. sportiskolai szakmai vezetőjétől, tornaedzőtől, valamint Vizer Erzsébet vezetőedzőtől megtudtuk, már három hete tart az átpakolás. Két 7,5 tonnás teherautó négy, a 3 tonnások hat fordulóval hoztak át szereket és más berendezési tárgyakat, sokszor fordultak kisbusszal is, de még mindig nem ürült ki legutóbbi, a Rohonci úti otthonuk. Legutoljára az ugráshely lebontását és az edzői iroda felszámolását hagyták. Már csak azért is, mert ezen a héten itthon dolgozott az október végi olimpiai kvalifikációs világbajnokságra készülő két tornásznőjük, Csillag Tünde és Dévai Boglárka. Az ugrást még a régi helyen gyakorolták, a többi szeren viszont már a Farkas Károly utcában edzettek úgy, hogy mellettük fúrtak, hegesztettek. Ezt is türelmesen viselték, sőt ők sem voltak restek, kivették a részüket a takarításból is.

Még sok a tennivaló, de az már most is látszik, hogy barátságos, szerethető otthona lesz ez a tornászoknak.

– Körülbelül a munka felénél tarthatunk, de mát eléggé fáradunk – mondta az edzőházaspár, mutatva a csarnok berendezését rögzítő tervrajzot, illetve a részletes beosztást, hogy ki, mikor, hol és mit segít. – Hihetetlen az a szülői összefogás, amit tapasztalunk. Nincs olyan család, ahonnan ne érkeznének, és mindenki – élen a többi edzőnkkel – segít, amivel tud; szállításban, szerelésben, takarításban. Nagyon sok cég is segített. Ha ezeket a munkákat mind ki kellett volna fizetnünk... Így is körülbelül 6 millióba kerül a költözés. Például csak a csavarok 100 ezer forintos tétel. Mert itt mindent le kell fúrni, rögzíteni. Gyűjtést is rendeztünk, így meg tudtunk vásárolni egy hosszú gumiasztalt is, amely segíthet az ugrások tanulásánál.

Eddig a talajszint alá süllyesztett szivacsgödör szolgálta a tornászokat az új elemek tanulásánál, itt ezt nem tudják megvalósítani. Csak az aljzatbetonra lehetett felállítani a szivacshasábokkal megtöltendő „ládát", úgyhogy a nekifutót kellett megemelni. Két tonnányi vasból készült a három – egy 28, egy 19 és egy 7 méteres – nekifutó állvány.

A sportcsarnok (melyet eddig műfű borított és labdarúgóedzéseknek, kiscsapatok meccseinek adott otthont) tulajdonosa Németh Viktor, tőle bérlik az önkormányzat határozata szerint 2017 végéig.

– Nagyon segítőkész velünk, vállalta például, hogy felújítja az öltözőket. Huszonöt év után ez lesz az első olyan helyünk, ahol élsportolókhoz méltó öltözőt használhatnak a lányok. De sikerült a galérián leválasztani egy edzői irodát is. Minden jól alakul, szeretnénk szeptemberben itt kezdeni a munkát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!