Sport

2015.08.17. 13:40

Megúszták eső nélkül - névadó ünnepség a falunap keretein belül

Mersevát - A szombati falunapon névadó ünnepséget is tartottak: Mersevát szülöttéről, Tóth II. Józsefről nevezték el a sportpályát.

Horváth Erika

Szombaton reggeltől éjszakáig szórakozhattak, válogathattak a gazdag programkínálatból a mersevátiak. Az időjárás sem rontotta el a napot, csak ijesztgetett egy kis dörgéssel-villámlással, de eső nem áztatta a rendezvényt. A délutáni főprogram a sportpálya névadó ünnepsége volt. Az új pályát hét évvel ezelőtt avatták, nemrégiben új öntözőrendszerrel fejlesztették, illetve megszépült a környezete is. Itt volt az ideje a névadásnak. És kiről is nevezhették volna el másról. mint Mersevát neves szülöttéről, az Aranycsapat jobbszélsőjéről, Tóth II. Józsefről? Csillag Albert polgármester beszédében azt hangsúlyozta, hogy a falu szülötte maradandót alkotott, s nekik kötelességük elismerni teljesítményét, amellyel Mersevát, a Kemenesalja, Vas megye és az ország hírnevét öregbítette. A most 86 esztendős csepeli jobbszélső 12-szer öltötte magára a címeres mezt, rúgott gólt a 7-1-re végződött Anglia elleni találkozón is. Tagja volt az 1954-es svájci vb-n ezüstérmet szerző csapatnak. (Pályafutását, életét Gál László Az Aranycsapat elfeledett legendái című, nemrég megjelent könyvében részletesen is bemutatja.) Tóth II. József egészségi állapota nem tette lehetővé, hogy az ünnepségre személyesen is eljöjjön. Unokája és annak családja képviselte.

Balról: Csillag Albert, Mersevát polgármestere, Marinkó Réka, Tóth II. József unokája és prof. dr. Gadányi Károly, az MLSZ Vas megyei igazgatóságának társadalmi elnöke vágta át a szalagot. Fotó: Gál László

A ceremónia után Mersevát Pápai öregfiúk mérkőzést rendeztek amelyet a vendégek nyertek 3-2-re. Annak idején a Pápai Textilesnél is edzősködött Tóth II. József eljött akkori csapatkapitánya, Áldozó Mihály is, annak fia, dr. Áldozó Tamás Pápa jelenlegi polgármestere pedig pályára is lépett, akárcsak dr. Kovács Zoltán államtitkár, aki szintén abban a csapatban kergette a labdát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!