Sport

2015.10.21. 18:12

Hosszú távú tervek - Somogyi Gábor mindennapi futásai

Szentgotthárd – Rengeteg utcai futóversenyen szerepelt már nagyszerűen a szentgotthárdi Somogyi Gábor. Az idei évben különösen kitett magáért, a szenior atlétikai Európa- és világbajnokságon is letette a névjegyét.

Horváth Erika

Hosszú évek évek óta állandó résztvevője utcai, hosszútávú futóversenyeknek Somogyi Gábor, és a legtöbbről – legalább korosztályos – éremmel térhetett haza. Négy éve a Synergy Fitness Szentgotthárd színeiben versenyez, mondhatni egyre jobban. Idén életében először – 53 évesen – Európa- és világbajnokságon is elindult – a szeniorok között. És nagyszerűen megállta a helyét. A májusi, olaszországi szenior kontinensviadalon 10 km-en 66 indulóból a tizedik, félmaratonon az 53 fős mezőnyben hatodik helyet szerzett. A szeptemberi, franciaországi világbajnokságon az M50-es korcsoportban 89-en vágtak neki a félmaratoni távnak, Gábor 1:19:48 órás eredménnyel a 13. helyen ért célba.

– Soha nem gondoltam, hogy idáig eljutok, hogy világversenyen szerepelhetek. Óriási élmény volt. Lyonban összesen nyolcezer versenyző gyűlt össze, nagyon jó volt a hangulat. Azért egy kis hiányérzet maradt bennem, szerettem volna az első tízben végezni. Volt realitása, de a végén többen lehajráztak – idézte fel az utolsó nagy futást a szentgotthárdi sportember. – Több mint két évtizede foglalkozom a futással komolyabban. Gyerekkoromban csak az általános iskolai versenyeken volt kapcsolatom az atlétikával, inkább focizgattam. Felnőttként álltam neki, eleinte hetente kétszer-háromszor, amolyan feszültség-levezetésként. Később mindennapos elfoglaltságom lett – munka után, esténként. A füzesi egyenesben 6 kilométer oda-vissza, akár sötétben is.

Gábor elmondta, hogy nem véletlen a fejlődése, hiszen edzőtársa a magyar élmezőnybe tartozó szentgotthárdi hosszútávfutónak, Koszár Zsoltnak.

Somogyi Gábor munka után minden áldott nap rója az utat

– Ő persze más kategóriába tartozik, mint én, gyorsabban és többet is fut nálam, de az edzés elején az első 5 km-t együtt tesszük meg. Aztán mindketten csináljuk a saját penzumunkat. A könnyű napokon 6–8 kilométert futok, a résztávos edzéseken pedig 18–20 km-t is. Az edzések végén újra találkozunk Zsoltival, megbeszéljük, mit, hogyan. Ő jobban benne van az edzéselméletben. Tőle és a barátnőjétől, a TF-en végzett Benkő Nórától tanultam egy csomó olyan dolgot, amit addig soha nem csináltam. Nyújtunk, futóiskolázunk, koordinációs gyakorlatokat végzünk, erősítünk is. Szeretek úgy odaállni a rajthoz, hogy elmondhassam, megtettem a magamét, mindent megcsináltam, amit kellett. A barátnőm elviseli a mindennapos, több órás elfoglaltságot jelentő sportolásom, sőt büszke is rám. Most is rendszeresen edzek, de idén már nem versenyzek. Jelenleg nem érzem elég felkészültnek magam, több a munka a gyárban – több mint 21 éve dolgozom az Opelban. Ahol szintén támogatnak, de egy vállalkozó is segített, hogy kijussak a vb-re. Jövőre újra kezdem a versenyeket; szeretnék még egy-két világversenyen részt venni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!