Sport

2015.11.19. 16:50

Magyar súlyemelők - Baranyai Jánossal - a riói kvalifikációért

Houston – November 20–28. között a Texas állambeli Houstonban rendezik meg a súlyemelők 2015. évi olimpiai kvalifikációs világbajnokságát. A Haladás VSE-ből Baranyai János tagja a magyar válogatottnak.

Horváth Erika

A magyar vb-csapatot hat férfiversenyző alkotja; mivel a tavalyi, rosszul sikerült első olimpiai kvalifikáció világbajnokság után a nőknek már Houstonban nincs esélye kvótaszerző helyen végezni, a szövetség nem nevezte őket. (Egy kvótára még van sansz a jövő évi Eb-n).

A 2014-es, a kazahsztáni Almatiban rendezett vb-n a 60 férficsapat közül a magyar a 24. helyen zárt, innen folytathatja a harcot a kvótákért. Ha sikerül a 24-ben maradni, akkor legalább három emelőt delegálhat Magyarország Rióba. Nem lesz könnyű dolguk a fiúknak, nagyon népszerű a vb: 98 országból összesen 609-en lépnek dobogóra – ebből 266 a nő, 343 a férfi. Átlagban 40 fősek az egyes súlycsoportok. Sérülés miatt a magyar csapatból kiesett Lerch Zsolt (69 kg) – Soóky Gergely (69), Baranyai János (85), Vaspöri Gábor (94), Gyurkovics Ferenc (105) és Nagy Péter (+105) utazott el – akklimatizálódási szándékkal már az elmúlt szombaton – Houstonba.

Baranyai Jánost sérülés hátráltatta a vb-re készülésben Fotó: Timár Gergely

A Haladás VSE versenyzőjéről, Baranyai Jánosról elmondható, volt már jobb állapotban is. A vb-felkészülés harmadik hetében részleges combizomszakadást szenvedett.

– Edzésen egy súly alatt begörcsölt a combom, és már pattant is az izom – idézte fel a 31 esztendős versenyző, akit a szövetség vezetői a vb-re gondolva az október 25-ei ob-n sem engedtek indulni. – November első hetétől álltam újra edzésbe, most már nem érzek fájdalmat – mondta elutazása előtt Baranyai. – A lábam sajnos egy kicsit elgyengült, fokozatosan terhelem, minden nap egy kicsit nagyobb súllyal dolgozom. Remélem, a vb-ig sikerül legalább azt a szintet elérnem, ahol a sérülés előtt tartottam.

Baranyai Jánost 345 kilóval nevezték a vb-re, ezzel a 85 kilós súlycsoport 40 fős mezőnyében a 24. Jani a C csoportban szerepel – november 24-én, kedden, magyar idő szerint 18.30-kor kezdődik a versenye. A nem haladásos, de szombathelyi Vaspöri Gábor a 94 kg-ban indul. Szintén a C csoportban kapott helyet, ő csütörtökön 15 órától versenyez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!