Sport

2016.01.31. 10:55

Európa-bajnoki álmok - Öreglaki Norbert ott van a válogatott keretében

Körkép - Öreglaki Norbert képviseli a Swietelsky-Haladás VSE-t a kedden rajtoló szerbiai futsal Európa-bajnokságon.

Tóth Gábor

A magyar férfi futsalválogatott csütörtöktől szombatig Kecskeméten készült a kontinenstornára, vasárnap pedig elutazott Belgrádba. A csapatra február 2-án, kedden (21.00) a hatszoros Eb- (1996, 2001, 2005, 2007, 2010, 2012) és kétszeres vb-győztes (2000, 2004) Spanyolország vár, majd 4-én, csütörtökön (21.00) a kétszeres Eb-ezüstérmes (2001, 2003) Ukrajna lesz az ellenfél. A magyar keretben ott van a Swietelsky-Haladás VSE kulcsembere, a 25 éves, 21-szeres válogatott Öreglaki Norbert.

- Budapesti vagyok, a Vasasban nevelkedtem, és mint minden kisgyerek, én is az NB I-be vágytam - árulta el Öreglaki Norbert. - Összesen 11 évig futballoztam piros-kék mezben, az U21-ig jutottam, amikor eltörött a lábam. A felépülésem közben-után kóstoltam bele a futsalba, az Aramisnál tanultam meg az alapokat. Úgy két évig párhuzamosan nagypályáztam a kispálya mellett, végül úgy döntöttem, hogy a futsalt választom - azóta nem is futballoztam nagypályán. Olyanok véleményét is kikértem a döntésem előtt, akik értenek a futsalhoz, vagyis alaposan átgondoltam mindent. Az Aramis után a BME következett, most pedig a második szezonomat töltöm a Haladásnál. Szerencsére gyorsan jöttek a sikerek, kétszeres U21-es bajnok vagyok és három bronzérmem van az NB I-ből - a legutóbbi szezonban a Haladással állhattunk fel a dobogóra. Ráadásul tavaly a gólkirályi cím is összejött. 2013 óta számítanak rám a válogatottnál, de a szűk keretbe csak az utóbbi időben verekedtem be magam. Egyik legszebb emlékem címeres mezben az a pillanat, amikor a románok elleni Európa-bajnoki kvalifikációs meccsen, Debrecenben gólpasszt adtam az utolsó pillanatban Dróth Zoltánnak, és azzal a találattal kijutottunk a kontinenstornára. Egyébként tudatosan, apránként építgetem a pályafutásomat, mindig újabb és újabb célokat tűztem ki magam elé, mindig fejlődni akartam. Nem vitás: jól döntöttem, amikor a futsal mellett tettem le a voksomat. De a futsal csapatjáték, társak nélkül nem lehetnék most válogatott - és persze a csapat eredményei mindig fontosabbak az egyéni sikernél. A Haladásban nagyszerűen érzem magam, remek körülmények között dolgozhatunk, jó futballisták vesznek körül, Marcos Angulo pedig talán a legjobb futsaledző az országban. Ráadásul az eredmények is jönnek. Most úgy gondolom, még jó ideig el tudom magam képzelni zöld-fehér mezben.

- Nagy büszkeséggel tölt el, hogy ott lehetek az Európa-bajnokságon. Tisztességgel felkészültem, igyekszem majd a legjobb tudásom szerint futballozni - folytatta Öreglaki Norbert. - Óriási siker, hogy kijutottunk az Eb-re, de ha már ott vagyunk, akkor jó lenne meglepetést okozni. Az első csoportellenfelünk, Spanyolország a világ egyik legjobb csapata, más minőséget képvisel. Ellenük csak a tisztes helytállás lehet a cél. Jó felmérő lesz, hogy hol tartunk a világ élvonalához képest. Ukrajna ellen viszont ki-ki meccset játszhatunk - és a győztes továbbjut a csoportból. Ha mindenki 110 százalékon pörög majd, akkor szerintem az ukránokat megcsíphetjük.

A magyar válogatott 2005-ben és 2010-ben jutott ki az Európa-bajnokságra, ám eddigi öt meccsén öt vereséget szenvedett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!