Sport

2016.01.06. 18:35

Gátak és tervek - csúcsok után, jó passzban Juhász Lilla

Szombathely - Éppen két éve, hogy Juhász Lilla sportösztöndíjjal az Egyesült Államokba került. Egy jó passzban lévő, önbizalommal teli U23-as országos csúcstartót köszönthettünk a téli szünetben.

Horváth Erika

Egy gyönyörű szép fiatal - immár 22 éves - hölgy jelent meg a városi sportkarácsonyon, hogy átvegye jól megérdemelt elismerését. Juhász Lilla 2015-ben kétszer javította meg az U23-as országos rekordot 100 méteres gátfutásban (először májusban 13,32 másodperccel egy 37 éves csúcsot adott át a múltnak, majd a júliusi U23-as Eb-n - ahol végül döntőbe is került és nyolcadik lett - az előfutamban 13,20-ra faragta). Beszélgetésünk során kiderült, hogy a Lengyák György keze alatt felnőtt rábapatyi lány minden szempontból jó passzban van.

Lilla a sportkarácsonyon
Fotó: Unger Tamás

- Általános iskolában kézilabda és atlétika szakkörre is jártam és diákolimpiai versenyekre is. Gyuri bácsi és edzőtársa, Friedmanszkiné Mohácsi Éva néni ott figyeltek fel rám. Jó darabig győzködtek; el is járogattam edzésre, de nem vettem komolyan - idézte fel a kezdeteket Lilla. - Általános iskola után döntenem kellett a két sportág között. Az atlétikát választottam. Szombathelyre jöttem tanulni a Kanizsai gimnáziumba, és kollégista lettem, hogy minden nap edzhessek. A távolugrástól Gyuri bácsi terelt át a gátfutáshoz jó öt évvel ezelőtt. Jöttek is az eredmények, országos bajnoki érmek, bekerültem a korosztályos válogatottba. Kijutottam a junior vb-re, és ott figyelt fel rám több amerikai egyetem is. Érettségi után még fél évig vacilláltam - végül a Campbell mellett döntöttünk. Egy kis helyen van Észak-Karolinában, barátságos, családias - privát egyetem, hat-hétezer diákkal. Kicsi az atlétacsapat is. Az első edzőm tavaly januárban elment - és egy jó gátas is. Most új edzővel dolgozom. Minden helyben van, ott lakom egy apartmanban a kampuszon, van külön konditermünk is. Sokat használjuk, rengeteget segített, hogy megerősödjek. A futóedzések is jóval intenzívebbek. Nem is gondoltam, hogy képes vagyok ennyi munkára.

Juhász Lilla a téli szünidőben sem pihent, itthon is edzett 
Fotó: Lengyák György

- Először nagyon nehéz volt megérteni az embereket, és ők sem értettek engem. De idővel jól belezáródtam - tért át a másik nagy feladatára, iskolai tanulmányaira Lilla. - A főszakom a sport- és mozgástudomány. Mellette grafikus dizájn szakot is csinálok, plusz még kommunikációs órákat is veszek. Jól érzem magam, minden olyan pozitív. Mindenki mosolyog, kedvesek, segítőkészek az emberek. Vannak barátaim, jó a csapat, és az atlétikára tudok koncentrálni. Fejben is sokat változtam. Jóval magabiztosabban állok oda a rajthoz, nagyon az önbizalmam.

A jól sikerült 2015-ös év után vajon mik a tervek 2016-ra?

- Örülök a csúcsoknak, a déli konferencia-bajnokságot is megnyertem, de a regionális előtt két héttel lesérültem. Idén mindenképpen el akarok jutni az országos versenyig is. Szeretném a fedettpályás idényt egy jó egyéni csúccsal befejezni. És persze szabadtéren is egyéni rekordra készülök - amellyel kijuthatok a júliusi, amszterdami felnőtt Európa-bajnokságra. Az olimpiai szint pedig kereken 13 másodperc. Abban is reménykedem...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!