Sport

2016.03.07. 17:35

Kvalifikációmentes Eb - Ligeti és Molnár a válogatottban

Riga - Kedden kezdődik és vasárnapig tart a lett fővárosban a birkózók idei Európa-bajnoksága. A szabadfogású válogatott tagja a Haladás VSE két versenyzője, Ligeti Dániel (125 kg) és Molnár Bálint (74 kg) is.

Horváth Erika

A tavalyi Las Vegas-i világbajnokságon súlycsoportonként hat olimpiai kvóta talált gazdára. A magyar birkózók közül csupán a kötöttfogású Lőrincz Viktornak jutott belőlük. A közeljövő nagy feladata tehát az, hogy minél többen szerezzenek kvalifikációt Rióra. Ezt három versenyen lehet majd megtenni, de a rigai Európa-bajnokság nincs közöttük. A három szakágban összesen 21 birkózó képviseli Magyarországot a kontinensviadalon. A Ritter Árpád vezette férfi szabadfogásúak hatan lesznek, köztük két HVSE-s, a 125 kilós Ligeti Dániel és a 74 kilós Molnár Bálint. A megszokotthoz képest plusz nehézséget jelent, hogy ezúttal csak a kötöttfogásúak versenyeit bonyolítják le két nap alatt, a férfi és női szabadfogásúak párhuzamosan négy napon keresztül birkóznak - tehát a később sorra kerülők várakoznak.

Felkészülési állomás, vagy presztízzsel bíró világverseny lesz az Eb? A három felnőtt Eb-éremmel - egy ezüsttel és két bronzzal - is rendelkező, pénteken szőnyegre lépő, nehézsúlyú Ligeti Dániel szerint mindkettő.

A HVSE két Eb-résztvevője, Molnár Bálint (balról) és Ligeti Dániel elutazásuk előtt a tatai edzőtáborban. Fotó: Gulyás Zsombor

- Bár nem az Eb-ről szól ez az év, az áprilisi kvalifikációs versenyekre kell csúcsformába kerülni, mégsem tekintem ezt csak egy felkészülési állomásnak - mondta a 26 éves szombathelyi birkózó. - Már csak azért sem, mert négy éve, szintén az olimpia évében nyertem az eddigi legfényesebb érmemet, az ezüstöt - az az Eb is éppen a kvalifikációs verseny előtt volt, ahol aztán meg is szereztem a kvótát. Jó volt az eddigi felkészülés, nem nagyon voltam beteg, a sérülés elkerült. Abszolút bizakodó vagyok, mert mindent megtettem, még többet, mint eddig. Nagyon fájó pont, hogy a tavalyi vb-n nem sikerült a kvótaszerzés. De túlléptem rajta. Úgy érzem, előbbre tartok, mint tavaly szeptemberben. Ennek elégnek kell lennie. Kimondom, éremért megyek. Nagyon megdobná az önbizalmamat, ha dobogóra állhatnék, másrészt tudatnám az európai riválisokkal, hogy itt vagyok, számolni kell velem, tartsanak tőlem a kvalifikációs versenyen is. Egyetlen dolog nyugtalanít kicsit, hogy túl sokat kell várakoznom a versenyig, pedig a semmivel töltött idő a legnagyobb ellenségünk - zárta szavait a szombati elutazásuk előtt Ligeti Dániel.

Veréb István másik tanítványa, a korábban négy korosztályos világversenyen járt, kadetként Eb-hetedik, juniorként Eb-ötödik helyig jutott Molnár Bálint nyolc nappal 25. születésnapja előtt, csütörtökön mutatkozhat be a felnőttválogatottban. A 74 kilós súlycsoportban klubtársa, Hatos Gábor kiesése után két jelölt maradt.

- Az elmúlt két évben ezüst-érmes voltam az ob-n, tavaly is nyertem már válogatóversenyt, és az idei, januárin is én lettem az első - idézte fel a sárvári illetőségű és ott a rendőrség kötelékében dolgozó Molnár Bálint. - De nagyon nehéz volt munka mellett a sportolás, hetente már csak két-három birkózó-edzésre tudtam járni. Idén szólt a szövetségi kapitány, ha úgy gondolom, készülhetek a válogatottal. Köszönet a főkapitány úrnak, hogy lehetővé tette az edzőtáborokban való részvételemet. Januárban a párizsi GP volt az első felnőtt nemzetközi versenyem. Nem a legjobban sikerült, összekerültem a már olimpiai kvótás franciával. A szakvezetés úgy döntött, hogy én indulhatok az Eb-n és az első kvalifikációs versenyen, a másik kettőn pedig az U23-as Eb-bronzérmes Nagy Mihály. Az esélyeim? A 74 kiló az egyik legerősebb súlycsoport, sokat kell fejlődnöm, hogy fel tudjam venni a versenyt, de nem reménytelen. Persze sok mindennek kellene összejönni egy jó helyezéshez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!