Sport

2016.05.21. 18:05

Robbanthatnak az Eb-n az angolok

Kenesei Krisztián még 39 évesen is a labdarúgás, a labda bűvöletében él. Az egykori remek NB I-es gólvágó ma az NB III-ban riogatja a kapusokat. Kenő szerint Anglia legyőzi Törökországot, a Spanyol Kupát a Barcelona, a Portugál Kupát pedig a Porto nyeri.

Pum András

Kenesei Krisztián veretes játékosmúlttal rendelkezik. Az MTK, a Győri ETO, a Zalaegerszeg, a Vasas, a Haladás és a Pápa játékosaként 436 NB I-es meccsen lépett pályára - és 193 góllal keserítette az ellenfeleket. Légiósként a kínai Beijing Guoan és az olasz Avellino gárdáját erősítette. Az MTK-val kétszer (1997, 1999), a ZTE színeiben egyszer (2002) nyert bajnokságot. 2003-ban zalai mezben 23 találatot jegyezve gólkirály lett. De van még három kupagyőzelme (MTK - 1997, 1998, 2000), egy bajnoki ezüstje (MTK - 2000), két bajnoki bronzérme (MTK - 1998, Haladás -2009). Kínai kalandja is remekül sikerült: csapatával bronzérmes lett, kupát nyert, és az év játékosának választották. A magyar válogatottban 2000 és 2005 között 29 alkalommal lépett pályára, címeres mezben 9 gólt jegyzett. Bármerre járt, váratlan, látványos, komoly technikai tudást igénylő megoldásai, és futószalagon gyártott góljai miatt imádták a szurkolók. Jelenleg, 39 évesen az NB III-as III. Kerület futballistája - és a gólokkal a itt sem marad adós.

- Az őszt még az NB I-es Vasasban töltöttem, ám a télen érkezett német edző jelezte, hogy a továbbiakban nemigen számol velem - árulta el Kenesei Krisztián. - Fájt, hogy így alakult, de hát már 39 éves vagyok, tudtam, hogy előbb-utóbb el kell búcsúznom az élvonaltól. Vagyis tudámásul vettem a helyzetet. Ugyanakkor ősszel még három gólt rúgtam, több gólpasszt is adtam, így szerintem én is hozzájárultam ahhoz, hogy a Vasas végül megőrizte NB I-es tagságát. A III. Kerület már régóta keresett, kiváló viszonyt ápolok a klub irányítóival, a szakmai vezető Tóth András például régi jó barátom. És hát én is óbudai gyerek vagyok, így tulajdonképpen hazatérhettem.

Kenesei Krisztián még Haladás-mezben. A Rohonci úton bronzéremig jutott a szombathelyiekkel Fotó: VN-Archív

Gyorsan megegyeztünk. Azt nem titok, hogy minden tekintetben óriási a különbség az NB I és az NB III között. De én jól érezem magam a Kerületnél, barátok vesznek körül, családias a hangulat. A legfontosabb viszont az, hogy mindennap edzésre járhatok, hétvégén pedig bajnokit játszhatok, vagyis futballozhatok. Tíz meccsen kilenc gólt rúgtam, vagyis a teljesítményemre nem lehet panasz. A sérülések elkerültek, csupán két meccset hagytam ki elővigyázatosságból húzódás miatt. A tervek szerint még jövőre is itt játszom, ráadásul nemcsak játékos vagyok, hanem egyéni képzéseket is tartok csapattársaimnak - érdekel az ilyen irányú munka. Egyetlen bánatom, hogy a csapatunk nem szerepel valami fényesen a bajnokságban. De jövőre talán több sikerben lesz részünk.

Kenő mindenevő, így egy felkészülési mérkőzéshez, illetve két kupadöntőhöz kértük a segítségét, szakértelmét.

Anglia-Törökország (felkészülési válogatott mérkőzés, Sport2, 18.30): - Mind a két csapat komoly erőt képvisel, minőségi játékosokat vonultat fel. És mind a két gárda már javában készül az Eb-re. Mégis úgy érzem, hogy Anglia behúzza a meccset. Szerintem ezúttal egy sokra hivatott keretet hoztak össze az angolok. Sok a fiatal játékos, de megvan a rutin is a keretben, és szinte mindeki játékban van, kulcsszereplő a klubcsapatában. Anglia ezúttal nagyot alakíthat az Eb-n.

Barcelona-Sevilla (Spanyol Kupa, Digisport1, 21.30): - Nagy meccsre van kilátás. A Barcelona bajnokként, a Sevilla Európa-liga-győztesként lép pályára. Mindkét gárda duplázni akar, motivációban nem lesz hiány. A Sevilla a hétközi EL-sikertől feldobott állapotban lesz, az év utolsó meccsére össze fogja szedni minden erejét. De a Barca jobb csapat, több olyan játékost vonultat fel, aki képes meccseket eldönteni - és pihentebb. Nyer a Barca, sőt, ha kijön a lépés a katalánoknak, többgólos győzelmet is arathatnak.

Porto-Braga (Portugál Kupa, 18.15). - A Braga hiába számít kiscsapatnak, évek óta a közvetlen élmezőny tagja Portugáliában, képes bravúrokra. A Portó csak bronzéremmel zárta a szezont, ami egy ekkora klubnál nem elég. Vagyis a Porto egy kupagyőzelemmel megmentheti a szezonját. Meg is menti, ha nehezen is, de legyűri a Bragát - zárta szavait Kenesei Krisztián. pa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!