Sport

2016.06.22. 17:54

Rapport Richárd elérte a 2750-es értékszámot

Szombathely - Rapport Richárd szárnyal. A Haladás VSE 20 esztendős nagymestere ezúttal a londoni Checkmate tornát nyerte meg imponáló fölénnyel. A július 1-jén esedékes világranglistán hivatalosan is áttöri a 2750 Élő-pontos határt, amellyel várhatóan a 17. helyre lép előre.

Horváth Erika

Két éve már, hogy az akkor 18 esztendős Rapport Richárd úgy döntött, hogy hátrahagyva a séi szülői házat és a pályafutását, előrehaladását segítő csapatot, amelyet szülei óriási anyagi áldozattal építettek köré, önállóan folytatja útját. A nem egészen 14 évesen a világon ötödik legfiatalabbként, Magyarországon a legfiatalabbként nemzetközi sakknagymesteri címet szerzett klasszis akkor már (2014 májusa óta) a 2700 Élő-pont felettiek táborába tartozott. Az első néhány hónapban rengeteg pontot elvesztett, a világranglista 77. helyére csúszott vissza (2663). 2015 októberétől azonban ismét felfelé ível a pályája, egyre araszol előre, a június 1-jén kiadott ranglistán 2731 Élővel a 25. helyen áll. De már biztos, hogy a július 1-jén esedékes rangsorban még előbbre lép.

A családja természetesen nagyon büszke rá. Mivel Ricsi két éve tudatosan kilépett a rivaldafényből, nem ad interjúkat, a világhálón fellelhető eredményeken kívül a szüleitől kaphatunk róla háttérinformációt.

Rapport Richárd a londoni Checkmate versenyen. Fotó: Checkmate

Az utóbbi időszak történéseiről: a német Bundesligában 11 partit játszott a Solingen színeiben, amely megfosztotta címétől a sokszoros bajnok Baden-Badent. A csapatban olimpiai ezüst- és Eb-bronzérmes magyar nagymester 9 ponttal segítette együttesét, és ez egyénileg +25 Élő-pontot jelentett neki. Aztán Prága következett, ahol a világranglistán 2744-es értékszámmal 19. David Navara ellen vívott négyfordulós párosmeccset. Az első három parti döntetlennel zárult, az utolsóban viszont Ricsi - sötéttel - nyert.

- Itt már óriási stílusváltás volt érzékelhető Ricsi játékában - mondta az édesapa, Rapport Tamás. - Korábban az volt rá jellemző, hogy akár túlzott kockázatvállalás árán is, de mindenkinek nekiugrott. Ezért nem is volt jó a statisztikája a legnagyobb sakkozók ellen. Itt viszont úgy tűnt, hogy remire készül, aztán a negyedik partiban lecsapott Navara hibájára. És az, hogy a nem éppen divatos Aljechin-védelemben nem lehetett zavarba hozni - ezzel ilyen szinten szerintem nem is nyert senki sötéttel - azt jelzi, hogy felkészült, nagyon sok munka van mögötte.

A Rapport család Belgrádban. Balról a legkisebb gyermekük, Donát, a világklasszis nagymester Rapport  Richárd, a menyasszonya, Jovana Vojinovics, az édesanyja, Erzsébet és a két másik testvér,  Glória, valamit Rodrigó. Az édesapa, Rapport Tamás fotózott

Kedden zárult a londoni Checkmate második versenye, amelyen imponáló fölénnyel győzött az amúgy első helyen kiemelt Rapport Richárd. (Az első, máltai viadalt is megnyerte.) A tízfős versenyen körmérkőzést vívtak a résztvevők. Ricsi a kilenc partija során 8 pontot gyűjtött, veretlen maradt, hét győzelem mellett két döntetlent jegyzett (a korábban világbajnoki döntős angol Nigel Short és az izraeli Maxim Rodshtein ellen). Ezzel a sikerrel (2912(!) volt performance-a) újabb 15 Élőt kasszírozott. A napi helyzetet jelző virtuális ranglistán már látszik, hogy ismét elért egy bűvös határt, 2750 pontra növelte értékszámát, amellyel a 17. a világ aktív sakkozói között.

- Két éve 2750 a telefonom PIN-kódja. Most, hogy teljesült az álmom, Ricsi elérte ezt az értékszámot, megváltoztatom egy újabb nagy cél megjelölve - folytatta Tamás. - Húszévesen ennyi Élője nem sok sakkozónak volt, Magyarországon eddig senkinek. És ami még fantasztikusabb, ezt a sikert egyedül, óriási szekundánscsapat, állami apparátus nélkül érte el. Elhatározta és megcsinálta. Ezt a győzelmét a legfanatikusabb rajongójának, a műtéten átesett nagyanyjának ajánlotta.

Az édesanya, Rapportné Mórocz Erzsébet, egy pici bepillantást engedett a két éve Szerbiában élő nagyfia életébe, terveibe.

- Ricsi Belgrádban él a szintén sakkozó menyasszonyával, a szerb női nagymester Jovana Vojinovicssal. Aki civilben sportpszichológusnak és sportmenedzsernek készül. A saját sakk-karrierjét alárendelte Ricsiének, őt segíti. Csendben dolgoznak, nem igénylik a híradásokat, főként nem a bulvárt. Ricsi azt viszont nagyon szeretné, ha a külföldi szaksajtó és a nemzetközi versenyszervezők figyelmét még inkább felkeltené a teljesítménye. Mert az még várat magára, hogy bekerüljön abba a legszűkebb világelitbe, amely a legrangosabb versenyeknek állandó résztvevője.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!