Sport

2016.06.26. 08:46

Régi kép - régi emlékek - Az NB I/B és az MNK-döntő kapujában is jártak a cipőgyáriak

A Haladás árnyékában működő cipőgyári labdarúgócsapat kétszer is nagy lehetőség előtt állt. De 1969-ben az NB I/B-be, 1981-ben pedig az MNK-döntőbe jutásról is lecsúszott.

Bodor Ferenc

Az 1970-ben készült képen balról: Tölgyesi József edző, Kecskés, Koczor, Varga L., Jankó, Gaál, Janzsó, Grabarics, Molnár E., Szandi, Nagy J., Sümeghy, Papp István szakosztályvezető, Gerencsér. A felvételről hiányzik Virágh Géza csapatkapitány, aki akkor sérült volt

A negyvenes évek közepén több szakosztállyal, BÜSE (Bőrgyári Üzemi Sportegyesület) néven alakult meg a cipőgyári sportkör. A név aztán sokat változott, előbb a gyár nevét, aztán kibővítve a Sabaria Cipőgyár, majd a Sabaria SE, később a Sabaria-Tipo nevet viselték mezükön a sportolók. Egy hete a női asztaliteniszezők élvonalbeli szereplésére emlékeztünk. Ezúttal a labdarúgók vannak soron, e sportág képviselői a Haladás árnyékában ugyan, de egyáltalán nem alárendelt szerepben működtek. Sőt, több játékosuk erősítette később a zöld-fehéreket, de a Rohonci útról is sokan igazoltak a Perint másik oldalára. Igaz, előfordult, hogy időszakonként ellenségeskedés jellemezte kapcsolatukat, de nagyobb részben a mindkét félnek hasznos szakmai együttműködés dominált. A focisták különböző osztályokban vitézkedtek, jobbára a második vonal meghatározó csapataként. 1969-ben ötezer néző előtt másodosztályú rangadót játszottak Győrben a MÁVDAC ellen. A Szandi - Virágh, Navratil, Geicsnek - Kecskés, Varga L. - Németh M., Bíró, Gaál, Márkus, Nagy J. összeállítású csapat kikapott 1:0-ra. Ha a következő héten idehaza legyőzték volna a Szekszárdot, akkor az NB I/B-be jutottak volna. Mivel azonban a vendégek nyertek 2:0-ra, maradt az NB II. Az 1980/81-es bajnokságban zsúfolt nézőtér előtt Magyar Népköztársasági Kupa-elődöntőt játszottak a Safrankó úton. A Mészöly Kálmán irányította Vasas Komjáti 89. percben lőtt góljával jutott a veszprémi döntőbe. Ha döntetlen marad az eredmény, akkor az alacsonyabb osztályú csapat kerülhetett volna a döntőbe.

Virágh Géza, aki visszavonulása után edzője, majd vezetője lett a cipőgyári labdarúgóknak

A már évek óta önálló labdarúgó szakosztály 2003-ban megszűnt, utána évekig Fiatal Sportolók Alapítvány néven utánpótlással foglalkoztak.- Jó érzés is, de kicsit fájó is visszaemlékezni a győri meccsre, amit játékosként éltem meg, de az MNK-elődöntőre is, amit már szakosztályvezetőként - mondta Virágh Géza. - Előbbinél reálisan fogalmazott a Vas Népe, miszerint 1969-ben a bajnokságot nem a MÁVDAC nyerte meg, hanem a Cipőgyár veszítette el. A kupaelődöntőn nagyon közel voltunk a fináléhoz, de Kratochvill megsérült, és a csere okozta zavar alatt esett a Vasas gólja. A Haladással való együttműködés a kilencvenes évek elején sajnos meghiúsult. Kereki Zoli nálunk is, jómagam a Haladásnál is elnökségi tag voltam. Ott még Halmosi Zoli, Farkas Laci és Horváth Árpi is a testületben volt. Nem mi hibáztunk, de borítsunk fátylat rá...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!