Sport

2016.06.15. 16:05

Volt premontreis diáklány is fut az olimpiai lánggal Brazíliában

17 évesen a londoni olimpián tartott bemutatót, augusztusban pedig fáklyavivő lesz a riói ötkarikás játékokon. Vajda Vivien, a Szombathelyről indult kötélugró ismét Ázsiában oktatott.

Nagy Ildikó

Vajda Vivien, a Szombathelyről indult kötélugró már a premontrei gimnázium tanulójaként,  majd később egyetemistaként is szép sikereket ért el: 2015-ben például világbajnokságot nyert Párizsban.

Vivien a szüleivel most táncos-koreográfusként ismert édesanyja hazájában,  Brazíliában él, ám rengeteget utazik: nemrég tért vissza  Ázsiából, ahol bemutatókat tartott és edzősködött. Nem először járt ott: öt évvel ezelőtt Hong Kongba, Szingapúrba és Malajziába hívták, az idén tavasszal Japánban és Kínában járt.

Vivien az idén tavasszal Japánban és Kínában járt. Bemutatókat és előadásokat tartott, iskolákban, klubokban edzősködött, végül „arany edzőként” repült vissza Brazíliába, ahol most a szüleivel él Fotó: Vajda Vivien

- Tokióban ugrókötelezést tanítottam, Kínában pedig Ázsia legnagyobb sportkiállításán és egy nemzetközi egészségügyi kiállításon szerepeltem, több egyetemen tartottam előadásokat, bemutatókat, iskolákban és klubokban edzősködtem. Kína legnagyobb televíziócsatornája, a CCTV interjút készített velem, és egy, az ugrókötelezést népszerűsítő dokumentumfilmben is szerepeltem - számolt be idei élményeiről Vivien, aki Shanghaiból „arany edző” kitüntetéssel tért vissza Brazíliába. Ahol aztán újabb megtiszteltetés érte: kiderült, hogy a riói olimpián nemcsak a kötélugró-bemutatók során számítanak rá, hanem fáklyavivőként is közreműködhet az ötkarikás játékokon.

Az olimpiai lángot a hagyományokhoz híven Olümpiában gyújtották meg április 21-én, majd Svájcot érintve érkezett Brazíliavárosba. A fővárosból május 3-án útnak indított láng 95 nap alatt 329 brazil faluba és városba jut el, Vivien Rio államban viszi majd a fáklyát.
- Óriási megtiszteltetés ez számomra, és hatalmas boldogság is, hiszen édesapám, (Vajda László tízszeres magyar bajnok műkorcsolyázó, a szerk.) az 1976-os innsbrucki téli olimpián vihette a magyar zászlót - örvendezett Vivien, majd hozzátette: Mindig jólesett látni, tapasztalni, hogy a rengeteg befektetett munkát értékelik.

A sikerei ellenére is szerény lány nem mulasztja el megjegyezni, milyen sokat köszönhet a szüleinek, akik időt és energiát nem kímélve támogatták és támogatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!