Sport

2016.08.05. 19:11

Egy újabb lépés - Bakos Bálint a Vasasnál folytatja

Szombathely - Bakos Bálint, a Szombathelyi Vívóakadémia legeredményesebb párbajtőrözője befejezte Szombathelyen a középiskolai tanulmányait. Budapesten folytatja a tanulást és a vívást is.

Horváth Erika

Bakos Bálint számos alkalommal képviselhette már Magyarországot nemzetközi versenyeken, világkupákon szép eredményekkel, és mind a négy eddigi korosztályos világversenyéről hozott csapatérmet. 2014-ben kadetválogatottként bronzot, tavaly az U23-as együttessel ezüstöt szerzett, idén pedig a junior gárda tagjaként lett Európa-bajnok, illetve világbajnoki ezüstérmes. Gyönyörű eredmény az egyéni vb-hetedik hely is. Szép emlékekkel búcsúzhat nevelőegyesületétől, a Szombathelyi Vívóakadémiától.

- 2007-ben kezdtem itt vívni, azóta is folyamatosan próbálok fejlődni. A második évben kezdtek jönni az eredmények, akkor állhattam először dobogóra. Az alapokat Gasztonyi Jánosnál kezdtem, utána Fatalin Karcsi bácsi volt az edzőm, majd Patócs Zsolthoz kerültem át, akivel mostanáig dolgoztam. Közben volt egy csuklótörésem, a baleset miatt egy évet ki kellett hagynom. De utána onnan tudtam folytatni, ahol abbahagytam. Másodévesként kerültem be a kadetválogatottba. A juniorba lépésem nem volt zökkenőmentes, de sikerült megállnom a helyemet és a keretben maradnom. A mögöttünk hagyott szezon pedig (tavaly tavasztól idén tavaszig) az eddigi csúcsot jelentette számomra. Előbb válogatókat nyertem juniorban, sőt felnőttben is, ezzel megalapoztam az évemet, a pozsonyi világkupán is szereztem egy bronzérmet. A junior-Eb-n nagy öröm volt az arany, de a saját vívásom csalódást jelentett. Sokkal jobban sikerült számomra a vb, igen értékes a nyolc közé jutás. Nagyon közel volt a bronzérem is, 9-7-es vezetés után kaptam ki a későbbi orosz győztestől. Ha a helyszínen csalódás is volt a csapatezüst - mert nyerni akartunk -, most már az is csodálatosnak tűnik.

Bakos Bálint kilenc év után búcsúzik a Szombathelyi Vívóakadémiától Fotó: Unger Tamás

Bálint egy ideje már elég sokat ingázott Budapest és Szombathely között.

- Eleinte nagyon sokat tanultam itt, Szombathelyen, a tavalyi évben kezdtem el érezni, hogy kevesen vagyunk olyan szinten, hogy segítsük egymás az előrejutásban. Ezért jártam fel folyamatosan a válogatott keret edzéseire. Ott lehetett nagyon sokat tanulni, fejlődni, itthon pedig mindig a „finomhangolások” történtek, a fizikai felkészülés, a technika pontosítása. Most viszont eljött az idő a váltásra. Befejeztem a Bolyai gimnáziumot, sikeresen felvételiztem a Károli Gáspár Református Egyetem pszichológia szakára, szeptembertől Budapesten kezdem meg a tanulmányaimat. Az új egyesületem pedig a Vasas lesz. Remélem, hogy az átigazolásom nem úgy marad meg az itthoniakban, hogy el akarom hagyni ezt az egyesületet, hanem úgy, hogy ez csak egy újabb lépés ahhoz, hogy még sikeresebb legyek. A korosztályos világversenyek után átalakították a válogatott kereteket, áprilistól már a felnőttekkel edzek. A nyáron végig segítettem én is az olimpiai felkészülésben a párbajtőrcsapatot, nekem még csak most kezdődik a pihenő.

Aztán bizonyára jönnek az újabb kihívások. És az újabb világversenyek?

- Van még egy junior évem, próbálom ebből is a legjobbat kihozni. A magyar mezőny természetesen nagyon erős, nincs bérelt helye senkinek sem a csapatban, meg kell küzdeni érte. A cél természetesen, hogy ott legyek az Eb- és a vb-csapatban is - szeretnék tovább javítani az idei eredményeimen is. A felnőttválogatott sincs nagyon-nagyon messze, de egyelőre nem lehet pontosan tudni, lesz-e, és hogyan zajlik a majd generációváltás. Az biztos, hogy az olimpia után Imre Géza abbahagyja, de arra az egy helyre is nagyon sokan pályáznak. Én dolgozom tovább, és próbálom a legjobbamat nyújtani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!