Sport

2016.09.03. 18:19

Wittmann Kristóf bronzérmes a junior vb-n

A júniusi junior Eb-n elért ötödik helye után a korosztály franciaországi világbajnokságán bronzérmet szerzett Wittmann Kristóf, a Haladás VSE szabadfogású 96 kilós birkózója.

Horváth Erika

Wittmann Kristóf  első mérkőzését a nyolcaddöntőben a moldovai  Dmitri Ceausta ellen vívta, akinek ugyanúgy van már junior Eb-ötödik helyezése, mint a Haladás VSE válogatottjának.  Kristóf volt aktívabb, másfél perc után  a moldovait meg is intették, és mivel a rendelkezésére álló fél percben nem  tudott akciót végrehajtani, a szombathelyi birkózó 1-0-s előnybe került. És még az első menetben egy földrevitellel újabb két ponttal növelte a különbséget (3-0).  Majdnem két perc telt el a folytatásból, amikor a magyar fiút  figyelmeztette a bíró, és akció híján ezúttal ő kapott egy büntetőpontot (3-1). A finisben, az utolsó 40 másodpercben Ceausta mindent megpróbált, de Kristóf rendre visszaverte a kezdeményezéseit. Maradt a 3-1, Wittman Kristóf  kezét emelte magasba a szőnyegbíró.

A negyeddöntőben  az idei junior Eb-n ezüstérmes Givi Matcsarasvili ellen kellett szőnyegre lépnie Veréb István tanítványának.  Nagyon erősnek tűnt a grúz fiú, aki technikai tussal nyerte első mérkőzését. Még az első percben kivitte Kristófot a szőnyegről, ott mögé került (0-2). Nem sokkal később  a lábát kapta el a grúz, de ahogy igyekezett ebből akciót csinálni, Kristóf remekül reagálva  kontrázni tudott (4-2), és azon nyomban be is tusolta Matcsarasvilit – nem egészen másfél perc alatt jutott az elődöntőbe.

Ahol egy idei felnőtt Eb-bronzérmes, a német Erik Sven Thiele várt rá. A mérkőzés a papírformának megfelelően alakult, egy szőnyegről kivitellel a német 2-0-s előnyről várhatta a második menetet. Amelyben el is tudta dobni és meg is pörgette Kristófot (0-6), aki azért egy kivitellel meg tudta csinálni becsületpontját (1-6).

(Fotó: Szendi Péter)

A világbajnoki címért tehát Thiele léphetett szőnyegre – az iráni Sahbazigazvar ellen –,  Wittmann Kristóf viszont a súlycsoport egyik bronzérméért. Ellenfele az az olasz Simone Iannattoni volt, akit a német a nyolcaddöntőben 5-0-val intézett el. Wittmann Kristóf hamar megmutatta, hogy erősebb a nyúlánk olasznál – kitolta a szőnyegről (1-0). Hamarosan figyelmeztették is Iannattonit, és nem tudott pontot szerezni (2-0). Aztán forrósodott a helyzet, mert az olasz felvette Kristóf lábát, majd a másikat elgáncsolta, a szombathelyi fiú ki is esett a szőnyegről (2-2). De ez nem rengette meg a zöld-fehérek válogatottját, még kétszer kivitte a szőnyegről riválisát, így 4-2-vel zárult az első negyed. A passzivitásért ismét megintett olasznak megint nem nyílott módja akcióra a rendelkezésére álló fél percben (5-2). Ezután viszont egyet villant, máris  hátán voltak Wittmann lábai, de ő ezt is a maga javára tudta fordítani, és néhány pillanattal később már a földön az olasz mögött volt (7-2). Már csak egyetlen percet kellett kihúzni. Nagyon higgadt, fegyelmezett birkózással Wittmann Kristóf meg is őrizte előnyét, és megszerezte élete első világversenyes érmét, a vb-bronzot.

- Egész nap nagyon jól birkózott Kristóf, már az is nagy fegyvertény volt, hogy legyőzte az Eb-ezüstérmes grúzt. A német felnőtt Eb-ezüstérmes jobb volt nála, de a bronzmeccsen simán nyert – értékelt Veréb István, a Haladás vezetőedzője. - Az övé már a hatodik vb-bronz, amit az itt nevelkedett birkózók szereztek.

Szabadfogás, 96 kg: 1. Hosszein Lotfali Sahbazigazvar (iráni), 2. Erik Sven Thiele (német), 3. WITTMANN KRISTÓF és Znaur Kotciev (orosz).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!