Sport

2017.02.17. 20:35

Nem lesz címvédés: Az Egis Körmend egy félidőt bírt az elődöntőben

Nem tudja megvédeni címét az Egis Körmend, mert a tartalékos, sérülésektől sújtott csapat hiába játszott hatalmas szívvel, a hosszabb paddal rendelkező és pontosabban kosárlabdázó Alba Fehérvár megérdemelten nyerte meg az elődöntőt.

Németh Zsolt

Bár az utolsó percben öt körmendi nevelésű fiatal volt a pályán a Falco elleni negyeddöntőben, azért a találkozó nagy részében a hat-hét fős rotáció teljesítette a fölényesen megnyert mérkőzést a piros-feketéknél. A meccs után szinte mindenkinek fájt valamije, Sterling Gibbs is egy csúnya sérülés után folytatta a játékot az első félidőben. Maradt-e elég épkézláb játékosa Gasper Potocsniknak az elődöntőre? - ez volt a fő kérdés pénteken.

- Bár a negyeddöntőbe nagyon sok energiát tettünk, és több játékos is ápolásra szorult, leginkább Sterling Gibbs lába ad okot aggódásra, nem tudhatjuk, mennyit fog tudni segíteni. A többiek rendben vannak - jelentette ki a vezetőedző a találkozó előtt. - A tegnapinál is nehezebb dolgunk lesz, hiszen az Albáé a leghosszabb pad, a legbővebb keret a bajnokságban. Egyértelműen ők az esélyesek, de a sport sokszor megmutatta, hogy nem mindig az esélyesek nyernek. Mindent meg fogunk tenni, ami csak lehetséges, hogy meglepjük őket.

Csorvási Milán (pirosban) ismét nagyszerűen megállta a helyét a palánk alatt. Jobbról Keller Ákos Fotó: Unger Tamás

Edwards hármasával indult a meccs, amire Smith 2+1-es akcióval válaszolt, aztán sokáig nem jött körmendi pont, csak a személyi hibák gyűltek. Allen négy perc után már a másodikat kapta, Gasper Potocsnik kért időt. Még öt perc sem telt el, már 11 volt közte (14-3). Petty szépített a helyzeten egy hármassal. Allen viszont beütötte harmadik hibáját, ami nem ígért jót, jöhetett az előző napon megsérült és bicegő Gibbs. Csak Csorvási maradt magas emberként a piros-feketéknél a pályán, védekezésben ez emberfelettit kívánt a többiektől. Petty és Ferencz hármasa után ötre csökkent a körmendi hátrány, Dzunics mester kért azonnal időt. Becsülettel harcolt az MTE, Gibbs is vágott egy hármast.

A palánk alatt viszont az Alba volt fölényben, ennek köszönhetően tartotta vezetését. A Németh Ákost harcba küldő Körmend lépésenként araszolt közelebb, a kisszünetben három volt közte. Smith egyenlített, aztán kiesett a kontaktlencséje. Csorvási szerzett öt pontot, ennyivel vezetett az MTE! Négy perccel a félidő előtt Markovics kettesével fordított a Lóránt vezérelte Alba. Nagyot harcolt a Körmend, de sok hiba csúszott ekkor a támadásokba, a fehérváriak öttel mentek a nagyszünetben (39-34). A háromfaultos Allen továbbra is a padot melegítette, Petty két triplával tartotta csapatát.

Ferencz is betalált, és már csak egy volt a hátrány. De Edwards is jól célzott távolról, tartós volt az Alba vezetése. Elképesztő csata dúlt a pályán, remek mérkőzést láthattak a nézők, a sok hiba ellenére is. Aztán egyre dominánsabb volt az Alba a tábla közelében, hiszen Allen négy hibával nem tudott igazán védekezni, Csorvási pedig pihenőt kapott. Farr zsákolása után már 14 pont volt a különbség, de a körmendi tábor nem lanyhult. Az utolsó negyed elején sem sikerült közelebb zárkóznia a Körmendnek. Sőt, Edwards hármasa és Burgess ziccere után már 20 volt közte. Hat perccel a vége előtt eldőlt, hogy az Alba Fehérvár játszhat kupadöntőt, a körmendiek pedig nem védhetik meg tavalyi címüket.

Dzunics Braniszlav: - Nagy energiábal és akarattal játszottunk, felőröltük az ellenfelet.

Gasper Potocsnik: - Gratulálok az Albának. Ezúttal nem tudtunk hat játékossal partiban lenni. A végén már pihentettem kicsit a kulcsjátékosokat, hiszen holnap is fontos meccs vár ránk.

Alba Fehérvár-Egis Körmend 91-68 (25-22, 14-12, 26-19, 26-15). - Győr, 1200 néző, férfi kosárlabda-Magyar Kupa, elődöntő mérkőzés, vezette: Földházi, Frányó, Söjtöry.

Alba: TAYLOR 13/6, EDWARDS 12/12, Shepard 4, LÓRÁNT 16/3, Keller Á. 10. Csere: Burgess 12/3, FARR 12, Tóth P. 3/3, Markovics 7/3, Keller I. -, Nshimba -, Varga 2. Vezetőedző: Dzunics Braniszlav.

Körmend: PETTY 22/12, Smith 12/3, FERENCZ 9/9, Allen 13/3, CSORVÁSI 7. Csere: Gibbs 3/3, Németh Á. 2, Doktor P. -, Márton Á. -, Oroszi -. Vezetőedző: Gasper Potocsnik.

Az eredmény alakulása. 4. perc: 11-3. 8. perc: 19-14. 13. perc: 25-30. 18. perc: 35-32. 22. perc: 44-43. 29. perc: 62-51. 32. perc: 69-56. 37. perc: 89-64.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!